Förvandlingen efter tvivlen: "Tror på mig själv"

Olivia Schough såg sin landslagskarriär ta slut. Då skaffade hon en egen fystränare – klubblaget hade ju ingen – och efter sitt första landslagsmål på över två år känner hon sig starkare än någonsin. –Jag har byggt upp en tro på mig själv, säger 29-åringen.

Sveriges Olivia Schough jublar efter sitt 3–0-mål under torsdagens EM-kvalmatch i fotboll mot Lettland på Gamla Ullevi.

Sveriges Olivia Schough jublar efter sitt 3–0-mål under torsdagens EM-kvalmatch i fotboll mot Lettland på Gamla Ullevi.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2020-10-23 05:50

Det var en speciell känsla att se 3–0-bollen rulla in för Sverige i torsdagens EM-kvalmatch mot Lettland, erkänner Olivia Schough. Det var hennes första mål i den svenska landslagströjan sedan en träningslandskamp mot Norge den 4 oktober 2018.

– Det var så skönt. Det var en perfekt pass från Anna (Anvegård) som jag bara kunde ta med mig och så var det bara att stänka dit den, det var otroligt skönt. Jag hade glömt hur det känns, säger Olivia Schough.

Dagar av tvivel

Under väldigt många år var Schough ett givet inslag i svenska landslagstrupper. Men sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för tre år sedan har hon egentligen aldrig varit någon startspelare, och när han presenterade sin trupp till Algarve Cup tidigare i år fanns hon inte med alls.

Schough erkänner att tanken har slagit henne: Är tiden i landslaget snart förbi?

– Ja, de dagarna har jag haft. Men jag bestämde i slutet av förra säsongen att jag måste steppa upp. Så jag har tränat hårdare och fokuserat mycket på mig själv, att bli bättre helt enkelt. Så det är väldigt kul att vara med igen, säger Schough.

Rent specifikt handlar det om att hon har inlett ett samarbete med en fystränare. Det har hon tvingats göra på egen hand, eftersom klubblaget Djurgården inte har någon utpräglad sådan i ledarstaben. Enligt Schough har man bara haft två sjukgymnaster som visat spelarna olika styrkeprogram.

– Vi hade knappt någon fysdel i klubben, så det tog jag tag i själv. Så jag har en egen fystränare som det har funkat superbra med. Jag känner att jag har blivit starkare och snabbare och det gör också att jag orkar ta initiativ hela tiden. Jag har byggt upp en tro på mig själv på det sättet.

"Otroligt synd"

Landslagskollegan Magdalena Eriksson tycker sig ha sett en ny Olivia Schough den senaste tiden.

– Jag tycker att det var påtagligt under den senaste landslagssamlingen. Olivia gjorde ett jättebra inhopp mot Ungern (8–0 i EM-kvalet), där man kunde se den här energin som hon alltid har haft, men också att hon kunde bibehålla den under matchen. Hon spelar med ett självförtroende som är otroligt kul att se, för man vet vilka fantastiska kvaliteter hon har, säger Chelseabacken.

Eriksson tycker att det är tråkigt att det fortfarande finns många svenska damklubbar som saknar förutsättningar som ses som självklarheter på herrsidan.

– Jag tror inte bara att det är Djurgården som har det problemet, och det är otroligt synd att det fortfarande är så i damallsvenskan. I England är det naturligtvis andra ekonomiska förutsättningar, men där är allt runt omkring på plats vilket gör att man kan fokusera på att bara gå ut och prestera, säger Eriksson.

– Det är så klart en kostnadsfråga. Så det handlar om att få till en mer jämställd sponsring och att vissa herrklubbar satsar mer på och investerar mer i sina damlag. Det är lättare sagt än gjort men det är klart att man önskar att det fanns bättre förutsättningar.

Fakta: Olivia Schough

Född: den 11 mars 1991 i Varberg. Uppvuxen i Vanered, i Drängsereds socken i östra Halland.

Position: Yttermittfältare/anfallare.

Klubb: Djurgården.

Moderklubb: Torups/Rydö FF.

Tidigare klubbar: Torup/Rydö –2004, Ullared 2005–2007, Falkenberg 2007–2008, Göteborg 2009–2013, Bayern München 2013–2014, Rossijanka 2014, Eskilstuna 2015–2017, Göteborg 2018, Djurgården 2019–.

A-Landskamper/mål: 76/10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!