Fotbollen inför tre perioder

Nästa säsong blir det stora förändringar i ungdomsfotbollen. Bland annat införs det tre perioder – istället för två halvlekar.

Här är en bild från sommarens stora ungdomsturnering i Vimmerby, Bullerby Cup. VIF:s P12-lag har precis vunnit en match.

Här är en bild från sommarens stora ungdomsturnering i Vimmerby, Bullerby Cup. VIF:s P12-lag har precis vunnit en match.

Foto: Karl Edgren

Fotboll2018-12-13 11:30

Under flera års tid har Svenska fotbollförbundet tittat på hur man kan utveckla ungdomsfotbollen. Nu är det arbetet klart.

– Förbundet har presenterat ett stort paket som införs 2019. Det är rätt så stora förändringar, säger Mats Larlind på Smålands fotbollförbund.

Det kommer att finnas ett tydligt regelverk vad gäller storlekar på planer, bollar och målburar.

– Tidigare var det mest rekommendationer. Nu blir det mer uppstyrt. Bland annat kommer det vara olika mått på sjumanna-planerna, beroende på hur gammal man är. Niomanna blir obligatoriskt för 13-14-årslagen, så det dröjer till 15 års ålder innan man får spela ”vanlig” elvamannafotboll.

– Via olika utredningar har förbundet tittat på hur många touch en spelare har i genomsnitt. Genom att åldersanpassa planstorlekarna på ett tydligare sätt ska spelarna bli mer involverade, säger Mats Larlind.

Utbildningssyfte

Den kanske största förändringen är att konceptet med två halvlekar försvinner. Istället blir det tre perioder upp till 14 års ålder.

– Den stora anledningen är att ledarna ska få möjlighet att prata med spelarna mer. Det är i utbildningssyfte, helt enkelt, säger Mats Larlind.

Här har dock de respektive distrikten möjlighet att ändra det nationella beslutet.

– Ser vi att det blir praktiskt omöjligt att köra med tre perioder, på grund av bristande plantider, finns det möjlighet att köra med två halvlekar som tidigare. Det är ju inte meningen att föreningarna ska drabbas. Men Svenska fotbollförbundets rekommendation är att barn upp till 14 års ålder ska ha tre perioder.

Hur blir det i Småland?

– Jag kan inte svara på det. Vi har inte hunnit diskutera det än.

Måste backa hem

En annan stor förändring är att det införs så kallade retreatlinjer i tremanna, femmanna och sjumanna.

Det innebär att motståndarspelarna måste backa hem till en angiven linje när målvakten har bollen. I tremanna och femmanna är det mittlinjen som gäller, medan retreatlinjen i sjumanna är sju meter in på offensiv planhalva.

– Tidigare är det en del distrikt som har testat det här, men för oss i Småland är det en nyhet, säger Mats Larlind.

Han fortsätter:

– Syftet är att målvakten ska kunna sätta igång spelet längs backen i lugn och ro, utan att det står en stor anfallare precis utanför straffområdet och tvingar fram en utspark, säger Mats Larlind.

Sammanfattningsvis: vad tycker du om de här regeländringarna?

– Det känns spännande. Det här är ingenting som förbundet har hittat på över en natt. Det är utredningar under fyra års tid som ligger bakom.

Fotbollförbundets nya spelformer

Tremanna (6-7 år): 4x3 minuter. Rekommendation: tre avbytare och lika speltid.

Femmanna (8-9 år): 3x15 min. Rekommendation: fyra avbytare och lika speltid.

Sjumanna (10-12 år): 3x20 min. Rekommendation: fyra avbytare och lika speltid.

Niomanna (13-14 år): 3x25 min. Rekommendation: fyra avbytare och lika speltid.

Elvamanna (15 år och uppåt): 2x45 min (2x40 för 15-åringar). Rekommendation: tre avbytare och att alla får spela minst halva matchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!