Fotbollen kan tappa miljoner – begär prövning

Nästa år ska ett nytt ersättningstak införas i Riksidrottsförbundet RF:s stödsystem. Det skulle innebära en miljonförlust för Svenska fotbollförbundet (SvFF) – som nu begärt att att beslutet ska prövas av en skiljenämnd.

Svenska fotbollsdamerna under OS i Tokyo. Arkivbild.

Svenska fotbollsdamerna under OS i Tokyo. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-08-23 13:41

I slutet av maj röstades ett förslag igenom på Riksidrottsmötet som innebär att ett specialförbund max får erhålla 10 procent av det totala stödet från RF från och med 2022.

För fotbollen skulle det innebära minskade intäkter med omkring 25-30 miljoner kronor per år, enligt SvFF. Beslutet fick förbundet att hota med att lämna RF.

Ärendet kommer att avgöras av en skiljenämnd.

"SvFF och RF har kommit överens om att detta ärende ska avgöras av en skiljenämnd som består av tre ledamöter, där en av dem är ordförande.", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett uttalande.

I nuläget får fotbollen 14 procent av det totala stödet, men sporten genererar betydligt mer än så. I maj hävdade SvFF att förslaget eventuellt är "oförenligt med likabehandlingsprincipen".

"SvFF menar att beslutet och de kännbara konsekvenser det får för barn- och ungdomsfotbollen är både orimliga och oacceptabla. Därför är det viktigt att detta nu prövas rättsligt", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett uttalande.

Rättad version: Formulering om rättslig prövning struken ur texten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!