– Det är klart att vi är förtvivlade, säger Enquist.
Det var i slutet av september som regeringen föreslog att man skulle kunna öka från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Ett förslag som nu på nytt får vänta på grund av smittläget i landet.
Ett tungt besked för idrotten.
– Det är någon sorts blandning mellan besvikelse, förtvivlan och uppgivenhet som sprider sig i våra verksamheter just nu. Jag har en förståelse för att smittspridningen stiger, men jag kan inte förstå att vi ensamma är de som behöver hållas på ett undantag fortfarande, säger Mats Enquist.
– Det låter ibland som att vi vill ha galna, fulla läktare – det har vi aldrig pratat om. Vi har pratat om att få tillbaka rätten att under väldigt strikt reglerade och begränsade former få ha en liten grupp på läktaren.
"Gjort allt"
Inför regeringens beslut hade Sef tillsammans med de allsvenska klubbarna tagit fram beräkningar på hur man på ett smittsäkert sätt skulle kunna ta in betydligt fler än 500 personer på läktarna. Nu kommer läktarna fortsätta gapa tomma.
– Vi har gjort allt vi kan och nu ligger det i händerna på våra politiker.
Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att man planerar att fatta ett nytt beslut om publik så snart det är möjligt.
TT: Vad hoppas du på framåt?
– Jag hoppas att man förstår att man faktiskt har singlat ut en liten del av samhället, som ändå är en rätt stor del, och att det ger skador som inte bara är kortsiktiga, säger Mats Enquist.
"Besvikelse"
Även ishockeyn hade hoppats på ett annat besked från regeringen.
– Det är klart att det är en besvikelse, även om den största besvikelsen är att pandemin verkar öka, säger SHL:s vd Michael Marchal.
Enligt Marchal är det faktum att det kan vara fler än 50 personer i till exempel ett köpcentrum, men inte på en hockeymatch, "en brist på logik som är svår att förstå".
– Vi ska inte sprida smitta såklart, men vi har tagit fram ett publikprotokoll för hur vi ska kunna hantera våra arenor på ett säkert sätt. När vi har gjort egna mätningar kan vi hantera 50 procent av kapaciteten på ett helt smittsäkert sätt.
– Vi får hoppas att smittspridningen lägger sig och att "så fort som möjligt" är snart, så att ett beslut inte är mer än några veckor bort. Men vi i hockeyn spelar många matcher på kort tid och nu blir perioden utan publik längre. Likviditeten blir ännu mer ansträngd hos klubbarna. Det är kämpigt.
Christian Lechtaler, klubbdirektör i Frölunda, bekräftar bilden av det svåra ekonomiska läget:
– Nu är det fortsatt ett väldigt ansträngt läge framför allt ekonomiskt. Vi får försöka klura på hur vi ska kunna bromsa kostnaderna och försöka hitta nya intäkter.