"Fotbollen nyckeln till ett bra samhälle"

En före detta statsminister som brinner för fotboll och som vill att fotbollen ska ha en större roll i samhället – det är Svenska fotbollförbundets nye ordförande Fredrik Reinfeldt. –Jag vill bygga fotbollen för ett bra samhälle, säger han.

Fredrik Reinfeldt, Svenska fotbollförbundets nye ordförande.

Fredrik Reinfeldt, Svenska fotbollförbundets nye ordförande.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-03-25 16:52

För allra första gången i Svenska fotbollförbundets 119-åriga historia fanns det två kandidater till ordförandeposten. Och det var den minst fotbollskunniga kandidaten, tillika valberednings förslag, som vann omröstningen över Lars-Christer Olsson med 143–111.

Fredrik Reinfeldts svar till dem som tycker att han kan svensk fotboll för dåligt svarar han:

– Genom att visa att vad det blir är genom vad du gör och tänka mer på vad jag har kvar att göra.

Ett typiskt politikersvar från en som varit politiskt aktiv och haft ordförandeposter i mer än 40 år.

Vara inkluderande

Varför ville då denna före detta Moderaterna-politiker och statsminister ha ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet?

– Jag ser enorma möjligheter för fotbollen att vara nyckel till ett bra samhälle. Ju bättre vi sköter fotbollen desto fler unga kan vakna upp och känna jag kan bli något via fotbollen. Och ju bättre vi sköter fotbollen desto bättre kan vi markera de värdeord och värdegrund vi vill se se – med tillit, att vi behandlar varandra väl och skjuter undan det som finns i fotbollens svans och som också är problem med rasism och hat och våldsanvändning, säger Reinfeldt.

Han säger att det viktigaste han kan bidra med är att stå upp för fotbollen i Sverige och internationellt, se till att resurser finns på plats och kan växa och att det svenska fotbollssystemet fungerar över hela landet och över hela skalan från elit till lägsta nivå.

TT: Hur ska du få med alla på tåget?

– Genom att fortsätta var inkluderande och ta ansvar för den värdegrund som svensk fotboll står för.

"Ska hinna på bra sätt"

Reinfeldt blir ingen heltidsarbetande fotbollsordförande. Han har fler uppdrag, bland annat som ordförande för det internationella samarbetsorganet Extractive Industries Transparency Initiative och senior rådgivare åt Bank of America Merrill Lynch.

Och han är övertygad om att han kommer att ha tid att sköta alla sina uppdrag.

– Jag har gjort bedömningen att jag ska hinna det på ett bra sätt. Jag är ingen generalsekreterare och ingen heltidsanställd som leder fotbollen på daglig basis, säger han.

Han tycker det är viktigt att vara på plats i internationella sammanhang.

– Sveriges röst behövs internationellt, att stå upp för svenska värderingar. I den globala miljön finns det utmaningar, därför är det vitktigt att vara på plats och markera vad vi tycker är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!