Fotbollen: "Släpp in oss i dialogen"

Lättnaderna av publikrestriktionerna dröjer och nu kräver fotbollen en bättre dialog med regeringen. "Vår verksamhet är allvarligt skadad, vi blöder. Då förväntar man sig dialog och hjälp av regering och berörda myndigheter. Så är vi fostrade i detta land, tryggheten i att man har någon att vända sig till", skriver fotbollens makthavare i ett uttalande.

Tomma läktare och tifo med texten "Vi ses snart..." under en match mellan Hammarby och IFK Göteborg. Frågan är om det kommer att släppas in mer publik under hösten. Arkivbild.

Tomma läktare och tifo med texten "Vi ses snart..." under en match mellan Hammarby och IFK Göteborg. Frågan är om det kommer att släppas in mer publik under hösten. Arkivbild.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Fotboll2020-09-28 13:56

Idrotten har väntat på ett besked om lättnader av publikrestriktionerna från den 1 oktober. Men när regeringen i förra veckan kom med beskedet löd det kort att restriktionerna kvarstår.

Reaktionerna från bland annat fotbollen blev starka och nu höjer de rösten på nytt.

Vill se bättre dialog

"Till stora köpcentra kan mellan 10 000 och 30 000 personer per dag tillåtas resa, utan kontroll alls. Elitfotbollen ser inte ut att få ta emot ens ett par hundra besökare, vid ett fåtal gånger per klubb, i höst. Allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan vill också öppna upp under egenansvar – och vi vill göra det på ett säkert sätt", skriver Svensk elitfotboll i ett uttalande som undertecknats av Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet, Annika Grälls, ordförande Elitfotboll Dam och Lars-Christer Olsson, ordförande Svensk elitfotboll.

Ett förslag på att ta in 500 personer, jämfört med nuvarande 50, från och med oktober utreddes av regeringen, men på grund av att smittspridningen återigen ökar i Sverige sker ingen förändring av restriktionerna i nuläget, meddelade Stefan Löfven (S) i förra veckan.

"Släpp in oss"

I uttalandet från fotbollen efterfrågar man nu en bättre dialog med regeringen och berörda myndigheter:

"Andra länder i Europa öppnar i direkt dialog med sina respektive regeringar upp för publik på läktarna, i vissa länder är det till och med tillåtet med 10 000 åskådare eller mer, beroende på arena. Och ändras smittläget så tar man steg tillbaka, likaså under ansvarsfull dialog."

"Släpp in oss i dialogen, mildra näringsförbudet och låt oss visa att vi kan fortsätta ta ansvar. Särbehandla oss framför allt inte negativt under tystnad."

Fakta: Publikfrågan under coronakrisen

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster mer fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!