Fotbolls-VM firar 100 år – spelas i sex länder

Fotbolls-VM firar 100 år 2030 – vilket firas stort och brett. Slutspelet ska spelas på tre kontinenter och i sex länder. "I en splittrad värld är fotbollen enande", säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino.

Fotbolls-VM 2030 spelas i sex länder. Arkivbild.

Fotbolls-VM 2030 spelas i sex länder. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fotboll2023-10-04 17:27

1930 i Uruguay. Då och där spelades det första VM-slutspelet för herrar.

Mästerskapet fanns även med i tankarna när Internationella fotbollsförbundet Fifa beslutade om var slutspelet 2030 ska spelas.

Valet blev stort och brett i världen.

VM-fotboll ska avgöras i Spanien, Portugal och Marocko. Men inte nog med det. Slutspelet sträcker sig även till Sydamerika; Uruguay, Argentina och Paraguay.

Fifas plan är att de tre första matcherna spelas i Uruguay, Argentina och Paraguay, och sedan avgörs resterande turneringen i spanska, portugisiska och marockanska städer.

"Tre sydamerikanska länder arrangerar en match vardera i fotbolls-VM 2030. Den första ska givetvis spelas på arenan där allt började, på Montevideos mytomspunna Estádio Centenário, för att fira hundraårsjubileet av fotbolls-VM”, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino i ett uttalande.

48 landslag gör upp om VM-pokalen 2030 – precis samma antal nationer som ska spela i mästerskapet 2026 i Kanada, USA och Mexiko.

VM 2034 kan komma att avgöras i Saudiarabien. Det är landets statliga nyhetsbyrå SPA som skriver att nationen, som kritiserats för bristande mänskliga rättigheter, avser ansöka om att få arrangera mästerskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!