Fotbollsabstinensen är svår: "Det här är så jobbigt"

Det är inte bara spelare, ledare och klubbar som lider i dessa corona-tider. Utan i allra högsta grad även fansen. Vi har pratat med flera hängivna fotbollssupporters om hur det är att inte kunna titta på sporten de älskar. "Det här är så jobbigt", säger Inge Eriksson.

Många längtar efter att se fotboll i dessa dagar. Här är en bild från ett möte mellan IFK Tuna och Gullringens GoIF. Lagen möts även kommande säsong - men bara en gång då lokalserierna halveras.

Många längtar efter att se fotboll i dessa dagar. Här är en bild från ett möte mellan IFK Tuna och Gullringens GoIF. Lagen möts även kommande säsong - men bara en gång då lokalserierna halveras.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-04-16 19:30

Visst, det har hänt att premiärer ställts in på grund av väderkaos och snöande i april månad. Det är en sak. Det vi upplever nu är en helt annan. Det är så mycket mer omfattande. För massor av människor är idrott en källa till stor glädje och något att samlas kring. Ung som gammal. Senaste månaden – och en tid framöver – har idrotten på nästan alla nivåer avstannat helt.

Så här säger Fredrik Holmberg, en av många som följer den lokala idrotten och då i synnerhet fotbollen, närmast slaviskt:

– Fy fasiken. Det här är inte roligt. Men det värsta är att det har avtagit lite nu. Det har nästan blivit en vardag att inte kunna följa fotbollen som jag är van vid. De första veckorna efter att de stängde ner var hemska.

Holmberg fick sin fotbollsfostran i Vimmerby IF, men har i många, många år varit knuten till IFK Tuna. I år kommer lagen i hans hjärta mötas för första gången på länge i seriesammanhang, i division fyra. Men det blir bara ett möte med tanke på att seriematcherna har halverats enligt planen som ligger nu.

– Det är synd. Jag ser verkligen fram mot de här derbymatcherna. Tuna kommer spela borta både mot VIF och Gullringen. Mot Vimmerby gör det inte så mycket eftersom jag bara har några hundra meter till Ceosvallen. Jag längtar dit. Tänk dig en lördagseftermiddag med fint väder och uppemot 700-800 på läktaren...

Fredrik Holmberg ser nästan ännu mer fram mot de blåvitas match mot Gullringen:

– Jo, så är det nog. Det har blivit en sorts rivalitet mellan lagen de senaste åren. Det är mycket tugg när de möts.

Nu är det som sagt långt ifrån bara de här tre lokala lagen som upptar hans intresse och uppmärksamhet.

– Normalt sett tillbringar jag många timmar varje helg med att titta på fotboll, inte minst då under försäsongen. Jag kan se två-tre lokala matcher både lördag och söndag. Jag minns en match för något år sedan. Det snöade så in i bombens och det var kallt som sjutton. Jag var den ende som var där och tittade, haha.

Vad gör du när du inte kan se på fotboll?

– Klart att jag fortfarande har abstinensbesvär, men som tur är har jag snart fisket. Jag har en båt i Juttern. Det är skön avkoppling att komma ut på sjön.

Storebro-bon Inge Eriksson är precis som Fredrik Holmberg en stor vän av lokal fotboll:

– Det här är så jobbigt. Jag är van att kunna gå på fotboll, trots att jag med ålderns rätt, inte kan se lika mycket fotboll som förr. Det är tråkigt allt det här. Nu får jag nöja mig med att se gamla klassiker på tv. I helgen skulle de visst visa ett par av Sveriges matcher från VM 1994. Jag har också sett filmer från när Kalmar och Halmstad vann SM-guld.

Helst av allt skulle han ändå vilja se live-fotboll – och inte minst då matcher med hans favoritlag Storebro IF.

– Klart att jag saknar det. När jag såg spelschemat inför säsongen så blev jag glad. Vi skulle haft massor av derbyn här hemma under våren, mot Hultsfred, Djursdala, Södra Vi och Lojal. Nu blir det avhugget och Storebro får möta dem borta i höst istället.

Vi frågade även mor och son, Marona Phalén och Mikael Karlsson, om hur de ser på läget i idrottsvärlden just nu. De båda är två av lokalidrottens mest kända ledare.

– Det är jättetråkigt, allt som händer och att man inte kan se matcher. Det går inte att se matcher på tv heller, men vi måste ha respekt för experterna och Folkhälsomyndigheten och förhålla oss till de riktlinjer som finns, säger både Mikael och Marona.

De är fullt ense om det. Precis som de är när det gäller fotbollen.

– Det är viktigt att alla enas. Frågan är när serierna sätter igång – och när vågar de släppa på? Det måste finnas en tydlighet.

Sven-Inge Bexell och Kjell Johansson har som så många andra fotbollsabstinens i dessa dagar:

– Vi vill se på fotboll, så är det ju. Det är roligt att åka omkring och titta på de lokala lagen. Så visst är det tråkigt att det inte går att se på några matcher nu, säger de båda som tidigare varit involverade inom fotbollen.

Det är i allra högsta grad Tomas Gustafsson fortfarande. Han är lagledare i VIF. När det finns ledig tid över åker han runt i trakten och ser på väldigt mycket idrott.

– Ja, vi ser ganska mycket. Man blir rastlös. Jag längtar efter att fotbollsserierna och speedwayen ska sätta igång igen.

"Fy fasiken, det här är inte roligt", säger den hängivne fotbollssupportern Fredrik Holmberg om att inte kunna följa sporten så som han brukar på nära håll.
"Fy fasiken, det här är inte roligt", säger den hängivne fotbollssupportern Fredrik Holmberg om att inte kunna följa sporten så som han brukar på nära håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!