Fotbollsbasen: "Ett av de största fiaskona"

En efter en kryper arkitekterna bakom den europeiska superligan till korset och gör avbön. Men skadan är skedd – och såren lär ta tid att läka. –En mängd förtroenden har brutits och en mängd personliga relationer har skadats, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-04-21 18:47

Tolv europeiska storklubbar gick bakom ryggen på fotbollens styrande organisationer, sina egna ligor och nationsförbund, tv-bolag, sponsorer, spelare, ledare och – vilket skulle visa sig vara förödande – den enorma massan av supportrar.

Tillsammans kom klubbarna överens om att bli superligan trogen i 23 år. Konceptet höll i 48 timmar, sedan föll det som ett korthus efter en orkan av missnöje.

"Otroligt stor skam"

– De här tolv klubbarna och deras företrädare, det är med otroligt stor skam som de drar sig tillbaka. Det är bra att de drar sig tillbaka och de har kanske fått det mest kännbara straffet, nämligen att de misslyckats totalt, säger Nilsson till TV4 Fotbollskanalen.

– Det måste vara ett av de största fiaskona inom världsfotbollen. Samtidigt är jag väldigt glad och stolt över den uppslutning som varit från fans, spelare, ledare, från politiska håll och från fotbollsledare. En massiv reaktion mot det här och den opinionen, blev alldeles för svår att hantera.

Nilsson tror att initiativtagarna blev tagna på sängen av den starka kritiken.

– Det här samlade sättet att agera och stå upp för de europeiska idrottsvärderingarna och vårt sätt att tävla, det tror jag att de var överraskade av. Att våra fans går tillsammans hand i hand med idrottsledare i de här frågorna känns otroligt bra, det känns väldigt, väldigt kraftfullt. Och att det politiska systemet står upp och värnar den europeiska idrottsmodellen. Det var en riktigt stark manifestation som ledde i precis den riktning vi önskade och hoppades på, säger han till SVT.

Vaccinerat sig

Karl-Erik Nilsson är även vice ordförande i Uefa. Han tror inte att striden är över. Risken för liknande försök att bryta sig loss finns kvar trots fiaskot med superligan.

– Men jag tror att den europeiska fotbollen har vaccinerat sig för en hyfsad tid framöver nu med tanke på det massiva motståndet som uppammades kring den här frågan, säger han till SVT.

Redan på fredag har Uefas exekutiva kommitté möte igen och på dagordningen står inte oväntat superligan. Nilsson påpekar att storklubbarnas agerande får konsekvenser.

– Det är klart att det är oerhört många fotbollsledare i Europa som varit irriterade och frustrerade. Det är väl bra att vi har ett par dagar till på oss innan vi har nästa möte. Konsekvenser har det redan fått på ett eller annat sätt med den skam de får dras med. Det kommer få konsekvenser i deras egen organisation och sedan om det ska få ytterligare konsekvenser behöver vi diskutera. Och då är det bra att det får gå några dagar till så vi alla sansar oss lite grann.

– Men konsekvenser på ett eller annat sätt blir det, inte minst kopplat till förtroendefrågor och om man ska kunna lita på de här i fortsättningen, säger Karl-Erik Nilsson till TV4 Fotbollskanalen.

Fakta: Klubbarna bakom superligan

Italien: Milan, Inter, Juventus.

Spanien: Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona.

England: Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Arsenal, Chelsea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!