Fotbollsbasen om spel i Ryssland: "Otänkbart"

Sverige tänker inte spela en eventuell playoff-match i VM-kvalet i Ryssland. –Just i dag ter det sig näst intill otänkbart, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, till TT.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-24 09:51

Efter nattens ryska invasion av Ukraina ger Svenska fotbollförbundet ett tydligt besked gällande herrlandslagets eventuella VM-playoffmatch mot Ryssland i Moskva den 29 mars.

Sverige vill inte spela match i Ryssland.

– Först och främst går tankarna till våra vänner och bekanta i Ukraina, som vaknat upp till ett inferno denna morgonen och händelser som man inte trodde att man skulle behöva uppleva. Sett till det perspektivet är fotbollen av underordnad betydelse, säger Nilsson.

– Men vi har en fråga att hantera och just i dag, när vi möts av de här händelserna, är det självklart så att det ter sig näst intill otänkbart att om några veckor spela match i Ryssland.

Polen har väckt frågan

Polen, som ska möta Ryssland i playoffsemifinalen den 24 mars, har redan bett Internationella fotbollsförbundet Fifa om att slippa matchen i Ryssland.

Därför kommer inte Sverige att agera på egen hand för att eventuellt få playoffinalen flyttad.

– Frågan är redan väckt av våra polska kollegor och vi avvaktar naturligtvis besked från Fifa i den frågan. Och framför allt, givet nattens händelser, är det ytterligare skäl till att Fifa tar hand om frågan så skyndsamt som möjligt och ger oss besked om vad som gäller, säger den svenska fotbollsbasen.

"Fotbollsfrågan underordnad"

Nilsson säger att fotbollförbundet följer det som internationella organ som FN och EU beslutar, samt vad svenska regeringen och UD kommer fram till.

– Det är ju både en "samhällsfråga och en fotbollsfråga och just i denna stund är fotbollsfrågan underordnad.

Sverige inleder VM-playoffspelet hemma mot Tjeckien den 24 mars. Om Sverige vinner matchen, och Ryssland samtidigt besegrar Polen, ställs Ryssland och Sverige mot varandra i en playoffinal, om en plats till VM i Qatar.

Den matchen ska i så fall spelas i Ryssland. Det är också beslutat av Fifa att förlorarna i playoffsemifinalerna ska mötas i en landskamp den 29 mars, antingen i Polen eller i Ryssland.

Enligt Karl-Erik Nilsson ingår även landskampen i förfrågan till Fifa om att få en eventuell Rysslandsmatch flyttad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!