Kan hårt prövade HFK överraska alla? "Allt att vinna"

Vad har man egentligen för kravbild på Hultsfreds FK 2024? Går det överhuvudtaget att ställa några krav på den extremt unga och oerfarna truppen? "Det är ju inte direkt så att man kan begära att vi ska springa hem serien", säger tränaren Anders Larsson med ett skratt.

Yassin Jalil Kader och Ardijan Shaljani är två av många unga talanger i Hultsfreds FK den här säsongen.

Yassin Jalil Kader och Ardijan Shaljani är två av många unga talanger i Hultsfreds FK den här säsongen.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2024-04-11 09:45

AVSPARK 2024

Det har förstås Larsson helt rätt i. Han är som ni säkert vet mycket rutinerad, i motsats då till spelarna han tränar. 

– Jag kollade efter häromdagen när jag hade en träff med veteranklubben i HFK. Det här blir 17:e raka säsongen som jag är tränare. 

Just den här rutinen och erfarenheten kan såklart bli guld värd för detta nederlagstippade Hultsfreds FK. 

Är det då en självklarhet att ni kommer fajtas för er existens i botten av tabellen? 

– Vi har tagit steg under försäsongen. Killarna ska verkligen ha beröm för sitt träningsintresse. De har ställt upp och vill mycket. Det är faktiskt nästan så att man behöver bromsa dem ibland, haha. Samtidigt finns det mycket kvar att lära. Alla måste vara medvetna om att det kommer ta tid. Det här är en process. Frågan är hur de hanterar det om vi skulle åka på några smällar i början av serien. Vi har pratat en del om just det, säger Anders Larsson. 

Och tja, serieinledningen ser inte direkt ut som den allra enklaste här i världen...

– Nu har jag inte full koll på lagen här omkring, men Tjust som vi har i premiären och Tuna i andra omgången, ska tydligen vara rätt så bra. 

undefined
Anders Larsson, till vänster, är ny huvudtränare i Hultsfreds FK. Det är ett mycket ungt HFK han tränar.

Vad ser du som er största utmaning?

– Det viktigaste för oss är att vi spelar som vi tränar. Vi har tryckt otroligt mycket på att hålla nere tillslagen och släppa bollen i tid. Vi får inte sväva iväg och dribbla för mycket. Vi vill inte hamna i för mycket duellspel och närkamper, därför är det viktigt att vi har ett högt bolltempo. Vi vill verkligen få till en passningsorienterad fotboll. 

Larsson berättar att detta ungdomliga HFK har löpt väldigt mycket under försäsongen och som han uttrycker sig: "kondition ska killarna ha...".

De flesta i truppen är tonåringar.

– Stommen är födda 2007 och 2008, sen har jag en spelare född -09, som tar plats i startelvan. Och det är klart...med de förutsättningarna kan man inte ha för höga krav. 

Det är inte direkt så att du kommit till ett dukat bord?

– Nej, det kan man inte påstå, men det känns inspirerande och det ska bli jätteroligt att se vad vi kan åstadkomma. Vi ska tävla om varenda poäng.

Knappast förvånande har HFK blandat och gett under årets första månader. 

– Så är det. Vissa perioder i matcherna har varit relativt bra, medan det varit mindre bra i andra matcher. Jag kan tycka att vi har gått tillbaka ett steg de sista tre kamperna där vi tappat i ork i andra halvlek. Det har varit som att dra ut en strömbrytare. Jag hade svårt att hitta en förklaring till det till en början, men vi har sex-sju spelare i laget som haft ramadan. Så det är ju inte så konstigt att de inte orkat.

Som det ser ut får Hultsfred klara sig utan unge målvakten Lucas Bengtsson större delen av våren. 

– Han är borta i tio veckor. Han har fått ett så kallat droppfinger där senorna fått sig en törn. Glädjande nog kommer Jesper Rüdiger att börja träna i veckan. Vi räknar med honom i de första matcherna i seriespelet till att börja med. Dessutom hörde Micke Karlsson av sig till mig och sa att han gärna ställer upp och spelar. Han bor numera i Helsingborg och har spelat i division fem där de senaste åren. Det är en jättebra backup för oss med den rutin han har. 

Tjust på lördag. 

Det är det första riktiga testet för detta ungdomliga HFK. Ett HFK som har precis allt att vinna i år. 

Resultat 2023

Kom elva i division 4 norra med 24 poäng på 22 matcher. Åkte ur serien med knapp marginal.  

Målsättning 2024

– Måste ändå vara att hänga kvar i division fem, vilket känns realistiskt. Föreningen har sagt samma sak. 

Försäsongen

– I våra bästa stunder har det varit relativt bra efter förutsättningarna. Sen har det inte varit så i hela matcher, utan i perioder i matcherna. Sen är det valpaktigt av naturliga skäl. Huvuddelen av truppen består ändå av spelare som inte har fyllt 18 år.

Seriefavoriter

– Jag vet lite för lite om de andra lagen, men många lyfter fram IFK Tuna, IFK Västervik och Hjorted/Totebo. Alla de lagen har tydligen värvat bra. 

Heta nyförvärv

– Vi har inte värvat så många, utan vi har lyft upp många unga underifrån.  

Nyckelspelare

– Charlie Olsson är absolut en nyckelspelare. Han får dra ett tungt lass. 

Seriepremiär

13/4: Hemma mot Tjust på Knektavallen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!