Linda Bengtsson är fostrad i Vimmerby IF där hon tidigt slog igenom och fick chansen i A–laget. Hon lämnade VIF för Öster i samband med att det var dags för gymnasiet och spelade i flera klubbar på elitnivå med två säsonger i damallsvenskan med Hammarby som främsta merit. Karriären bromsades delvis upp av skador och 2015 lade hon definitivt skorna på hyllan.
– Jag har haft två omfattande korsbandskador, så jag tvingades sluta tidigare än jag tänkt mig.
Numera bor hon med familjen i Jönköping och har två barn. Engagemanget inom fotbollen har ökat på senare tid.
– Vi flyttade till Jönköping i mars i år och då blev jag kontaktad av Husqvarna FF, där jag haft en roll i ledarstaben den gångna säsongen. Dessutom så hörde Smålands Fotbollförbund av sig och ville ha med mig i en "fysgrupp". Jag tycker det är roligt och det känns bra att kunna ge något tillbaka till fotbollen genom att dela med mig av erfarenheter från min egen spelarkarriär.
Linda Bengtsson har jobbat med personlig träning och kostrådgivning och det är sådana bitar hon bidrar med till Fysgruppen.
– Vi vill skapa förutsättningar för spelarna att förbereda sig på bästa sätt inför träningar och matcher. Det handlar om bitar som kost, sömn och mycket annat som sker kring fotbollen. Många av de här sakerna var jag själv inne och snuddade vid under min egen karriär, men i efterhand har jag insett att det hade varit bra att veta mer om hur viktigt det är för att man som spelare ska få det att funka ute på planen.
Med Fysgruppen har Linda haft seminarier via webben riktade till ungdomar i 13–16-års åldern. Nyligen var de även med på ett läger med Smålandslagets flickor.
– Det finns en tanke på att fortsätta med projektet nästa säsong, men exakt hur är inte klart än.
Hon har även fått blodad tand för ledarskapet inom fotbollen via sin roll i ledarstaben i Husqvarna FF.
– Jag har haft ett givande samarbete med de andra i ledarstaben och känner också att spelarna uppskattat att få in ett kvinnligt ledarskap. Vi har lyft frågor som bland annat hur menscykeln påverkar spelarna hormonellt och att kunna anpassa träningen för olika individer efter det. Frågor kring psykologi tycker jag också är ett spännande ämne som jag har djupdykt i.
På sikt kan Linda tänka sig att fokusera mer på rollen som ledare.
– Jag vet att Svenska Fotbollförbundet gärna vill få fram fler kvinnliga ledare. Hittills har det varit svårt eftersom tjejer ofta inte ser det lika naturligt som killar att ta steget till att bli ledare när man slutar som spelare. Jag var nyligen på en nätverksträff i Borås med kvinnliga tränare och det var lärorikt att träffa andra som har olika roller som ledare.
En annan fråga inom fotbollen som Linda tycker är intressant är att många inom damfotbollen slutar för tidigt. Hon lade själv av som 27-åring på grund av skador.
– Sedan är det många som slutar i samband med att de får barn. Nu börjar jag se en trend att en del börjar spela igen efter att de har blivit mammor. Jag har flera forna medspelare som har gjort det och det tycker jag är kul, säger Linda som själv tänkt stanna vid sidlinjen framöver.
– Jag vill jobba vidare som ledare och är även nyfiken på att kanske ta nästa steg som tränare i framtiden.