Alberis inför premiären: "Jättenöjd med truppen"

Det slog ner som en fotbollsbomb. Succétränaren Greger Johansson fick lämna tränaruppdraget i Kisa BK, en knapp månad innan seriestarten i division tre. Alberis da Silva tog över. Här är hans tankar inför lördagens seriepremiär – och säsongen i stort.

Alberis da Silva är ny tränare i KBK. Han ersatte Greger Johansson för bara några veckor sedan.

Alberis da Silva är ny tränare i KBK. Han ersatte Greger Johansson för bara några veckor sedan.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-04-07 19:00

Sett till spelarmeriter lär Alberis da Silva med alla sina matcher i ÅFF, vara kung i division tre-serien. 

Tränarmässigt är en annan sak. 

Det har bara gått några veckor sedan han plötsligt och för många överraskande, blev ny huvudtränare i KBK. 

Hur har den första tiden varit?

– Bra. Det är roligt, men samtidigt annorlunda. Det är första gången jag är huvudtränare. Förra året hjälpte jag Greger. 

Är det svårt?

– Det är inte så svårt, men det är mycket att tänka på. Hur spelare mår, hur det är med skador, spelet och mycket annat. Jag hade en fördel eftersom jag känner alla i klubben sedan tidigare. Det underlättar. 

Du är från Brasilien med allt vad det innebär av hög teknisk kunskap i fotboll. Får vi se ett brassepräglat Kisa BK i år?

– Haha, det blir nog en kombination. Vi har några brassar i laget (Vinicius Rodriguez och Maurizio Faggotti) och vi kommer att försöka spela så bra vi kan, med mycket fart och fin teknik. Men också att det ska vara effektivt. 

Frågan är då om det blir en tredje brasse i laget, Alberis da Silva själv...?

– Jag vet faktiskt inte om jag ska spela. Jag hoppas inte att det behövs, men visst hoppar jag in om det är något akut. Som det ser ut idag, nej. Jag är jättenöjd med vår backlinje – och med truppen i stort. Vi har mycket kvalitet. 

Han ser gärna ett varierat spel, delvis beroende på hur motståndarna agerar, men där grunden ändå ligger i en offensivt riktad fotboll med snabb återerövring vid bolltapp och bra presspel.

Det finns ändå en sak som han lyfter fram som den enskilt viktigaste byggstenen: LAGET. 

– Det betyder mest i alla lag, i alla divisioner. Att man är en grupp som hjälper varandra och där allihop gör det tillsammans. Vi vet att säsongen är lång, där alla behövs. 

Som ni vet är Kisa BK nykomling i trean, precis som laget var förra säsongen, då i division fyra. Att spänna bågen för högt är inte realistiskt i det här läget, inte heller för nye tränaren Alberis da Silva. 

– Jag tycker verkligen att vi har ett bra lag, ett ungt lag med duktiga spelare. Men vi vet också att vi kommer att spela i en högre division och det gäller att få ihop allting. Vi har många unga spelare, nya spelare och vi kommer att möta bra lag. Skulle allt stämma kan vi vara med i toppen, men någon målsättning vill jag inte sätta nu. När vi spelat tre-fyra matcher i serien vet vi mer hur vi ligger till. 

Lördagens premiärmotståndare Nässjö FF vet han inte så mycket om – än. Alberis da Silva är i full färd med att söka information som han och laget kan ha nytta av. 

I skrivande stund vet han inte heller riktigt hur startelvan och truppen kommer att formeras. Flera spelare har skadekänningar och osäkra kort inför helgen. Några av dem är också på väg tillbaka efter längre skadefrånvaro och där finns också en viss osäkerhet om de är redo för spel. 

– Vi har några killar som rehabar, säger Alberis och nämner Daniel Malmström Arnesson, Lorenzo Larky, Maurizio Faggotti, Oskar Olsson Grönqvist och Kevin Dahl. Vi tränar på fredag och får dubbelkolla hur läget är då. 

Däremot verkar det klart att Kisa får klara sig utan Vinicius Rodrigues, som fortfarande inte är spelklar. Han väntar besked från Migrationsverket.

Glädje. Så har det sett ut för Kisa BK de två senaste säsongerna. KBK vann serien både 2020 och 2021. Nu väntar spel i division 3.
Glädje. Så har det sett ut för Kisa BK de två senaste säsongerna. KBK vann serien både 2020 och 2021. Nu väntar spel i division 3.
Div 3 Nordöstra Götaland

Lagen i serien: Adas United IF, BK Ljungsbro, Borens IK, Eneby BK, FCLinköping City, Hvetlanda GIF, Kisa BK, Myresjö-Vetlanda FK, Nässjö FF, Torstorps IF, Västerviks FF och Åby IF.

Premiäromgången: 

8 april: Torstorp-Boren

9 april: Adas United-Eneby, Kisa-Nässjö, Ljungsbro-Åby, Myrsesjö-Vetlanda-Hvetlanda GIF.

10 april: Västerviks FF-Linköping City.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!