Enochs resa till Vimmerby: "Min fru ville flytta"

Från Västafrika till Vimmerby – så har den långa resan sett ut för Enoch Inkoom. Som tillbringar stor del av sin tid mellan stolparna i SK Lojal. Men förutom det, så har han även axlat den stora uppgiften som sexbarnspappa. Vilket kräver stor disciplin för att barnen ska hålla sig i schack. "Man måste lära barnen i tidig ålder", säger han.

Enoch Inkoom med fyra av sina sex barn. Isaiah, Messiah, Chronicles och Cairo i pappas famn.

Enoch Inkoom med fyra av sina sex barn. Isaiah, Messiah, Chronicles och Cairo i pappas famn.

Foto: Axel Norbro

Fotboll2024-07-08 09:00

Enoch Inkoom är uppväxt i Ghana, där han i tidig ålder fick upp ögonen för fotbollen.

– Jag spelade mycket fotboll med kompisar men aldrig något seriöst. Jag var fortfarande ung och var inte självsäker nog för att ta starta en karriär, säger Enoch Inkoom.

Men efter han fyllt 18, så tackade Enoch för sig och flyttade till Italien tillsammans med pappan i hopp om ett bättre liv. Det var även där han fick upp ögonen för fotbollen mer och utforskade sin egen förmåga som spelare.

Italien må vara fint – men Enoch hade andra förväntningar, nämligen hitta ett jobb. Då tog han beslutet att flytta till Schweiz.

– I Italien så var inte tanken att jobba. Jag lärde mig lite italienska och spelade fotboll med några klubbar. Sen tyckte jag och min pappa att Schweiz kunde vara ett alternativ för mig, eftersom jag har många släktingar där.

Enoch lyckades inte bara få ett jobb, han fann även sin framtida fru Nanette Inkoom. 

Perioden i Schweiz varade inte något längre då Enochs fru, hon ville söka sig norrut och då blev destinationen vårt kära land – Sverige.

– Jag hade inte så mycket till val, säger Enoch Inkoom skrattandes. Jag hade hört bra saker om Sverige så jag gick med på det.

I Sverige så blev valet Gävle, men familjen flyttade sedan till Hycklinge och ännu en gång fick han upp intresset för fotbollen.

Varför flyttade du till Hycklinge?

– Jag ville se något nytt och upptäcka en ny miljö. Det kändes som det var dags, säger Enoch Inkoom.

  • Horn/Hycklinge IF
  • Kisa BK
  • Vimmerby IF
  • IFK Tuna
  • Gullringens GOIF

Det är klubbarna Enoch har representerat i närområdet innan han värvades till SK Lojal. Där han än i dag fortsätter vakta målet i femman.

Men livet som fotbollsspelare har blivit lite påfrestande för Enoch. Varför? Jo han har nämligen sex barn att hålla koll på tillsammans med sin fru Nanette Inkoom.

Hur är det att jobba, spela fotboll och samtidigt hinna med barnen?

– Det krävs disciplin och man behöver lära dem i ung ålder vad som är rätt och fel. Som tur är brukar mina barn vara skötsamma.

Vad tycker barnen om din karriär inom fotbollen?

– De tycker det är roligt. De brukar visa mer känslor än mig ibland och jag får alltid feedback efter matcherna, säger Enoch Inkoom.

undefined
Enoch "Billy" Inkoom (i grå tröja) och hans SK Lojal tog klivet upp till femman förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!