Fotbollsprofilen Peter Antoine död: "Väldigt sorgligt"

Den karismatiske fotbollstränaren och tv-kommentatorn Peter Antoine är död. Han blev 79 år. –Väldigt sorgligt, det var ju en jävla ödmjuk person, även om man kanske inte kan tro det, säger Mjällbyprofilen Patrik "Bagarn" Rosengren.

Peter Antoine. Arkivbild.

Peter Antoine. Arkivbild.

Foto: Jan Collsiöö/Scanpix/TT

Fotboll2023-10-13 08:42

Antoine hade stora framgångar som tränare för Mjällby under 1990-talet, då han förde upp laget från division 2 till division 1 två gånger. Han var bland annat också tränare i Assyriska i superettan mellan 1998 och 2001. Han tvingades lämna Södertäljeklubben på grund av fysiska besvär.

Antoine, född i Tyskland under andra världskriget, var även en uppskattad tv-kommentator i Tipslördag i TV4 under 2000-talet.

Mjällbyprofilen och tidigare mittbacken Patrik "Bagarn" Rosengren hade Antoine som tränare under fyra-fem år i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

"En nära vän"

– Han sade verkligen vad han tyckte och var ju en nära vän kan man säga och har gjort mycket för min fotbollsuppfostran. När jag var kring 20-21 år släppte han fram mig. Trist, säger Rosengren som numer är akademichef i Mjällby och fortsätter:

– Han var ju lite annorlunda mot dagens tränare. Han var väldigt auktoritär och väldigt, vad ska man säga, gapig är väl ett bra ord. Han var väldigt krävande som tränare och skrek mycket på oss yngre spelare när man var runt 20. Det var väl lite så han uttryckte sig för de spelare han trodde lite extra på.

Mjällbys sportchef Hasse Larsson säger till P4 Blekinge att Antoine gjorde stora avtryck både för vad han åstadkom som tränare, men också för att han blev sparkad.

– Han sa alltid vad han tyckte och gjorde väl avtryck både positivt och negativt. Han var en profil, säger Larsson.

– Han gjorde ett stort avtryck i tv, kom in som en frisk fläkt där och var väl inte skolad i tv-världen. Han var en väldigt karismatisk ledare och hade ett stort Mjällby-hjärta.

TV4-programledaren Peppe Eng minns Peter Antoine som en "vännernas vän".

"Ett tufft liv"

– Han var väldigt burdus i sin framtoning. Han kunde framstå som en elak jävel men det var han inte. Det kom inte alltid fram, men han hade ett gott hjärta, säger Eng till Expressen.

Antoine bosatte sig permanent i Hällevik sina sista år. Han avled i sviterna av lunginflammation.

– Vi har vetat länge att det inte var bra. Vi bor ju på en liten ort. Vi har ett stort fotbollslag med en liten by så man har ju stött på honom i Hällevik med omnejd där Mjällby har sin hemmaarena. Han tar tittat på lite träningar när man har varit där och lite matcher. Han har levt ett tufft liv men samtidigt har han varit väldigt ödmjuk, säger Patrik Rosengren.

Peter Antoine blev 79 år.

Patrik "Bagarn" Rosengren fick chansen av Peter Antoine när han flyttades upp i Mjällbys A-lag runt 1989. Arkivbild.
Patrik "Bagarn" Rosengren fick chansen av Peter Antoine när han flyttades upp i Mjällbys A-lag runt 1989. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om