Fotbollsstjärnor vill få hjälp fly från Ukraina

Flera brasilianska fotbollsstjärnor baserade i Ukraina ber om hjälp att fly från landet efter Rysslands invasion. Tillsammans med familjemedlemmar är en grupp fast på ett hotell i huvudstaden Kiev. –Vi kan inte ta oss härifrån, säger Sjachtars mittback Marlon Santos i en video.

Sjachtars Marlon (till höger) i en Champions League-match mot Inter i höstas. Arkivbild.

Sjachtars Marlon (till höger) i en Champions League-match mot Inter i höstas. Arkivbild.

Foto: Luca Bruno/AP/TT

Fotboll2022-02-24 16:54

På videon, som 26-årige Marlon Santos har publicerat på Instagram, syns omkring 20 personer som sitter eller står i ett hotellrum i Kiev, där de har sökt skydd efter den ryska invasionen. Totalt handlar det om 13 brasilianska fotbollsspelare – som spelar i toppklubbarna Sjachtar Donetsk och Dynamo Kiev – som tillsammans med sina familjer nu vill få hjälp att lämna landet. Även uruguayanen Carlos de Pena (Dynamo Kiev) är på hotellet.

– Det finns ingen bensin, gränsen är stängd, luftvägarna är stängda. Vi kan inte ta oss härifrån, säger Marlon Santos.

– Vi ber Brasiliens regering om hjälp. Det är därför vi publicerar den här videon.

Landslagsspelare

Bland spelarna återfinns stjärnan David Neres, som har gjort sju A-landskamper för Brasilien och som nyligen värvades till Sjachtar från nederländska Ajax.

– Vi känner oss övergivna, vi vet inte vad vi ska ta oss till, säger en familjemedlem till en av spelarna.

– Vi sprang hit (till hotellet) med våra barn. Men vi vet inte om det kommer finnas mat att äta.

Sjachtar, hemmahörande i Donetsk i östra Ukraina, har sedan Rysslands annektering av Krim 2014, spelat sina hemmamatcher i både Lviv och Charkiv. Sedan maj 2020 huserar man i Kiev.

Liknande inlägg har publicerats av tre brasilianska spelare i Metalist 1925, som är baserat i Charkiv, nära den ryska gränsen i nordöstra Ukraina. Och av tre spelare från Zorja Luhansk, som på grund av kriget i östra Ukraina är baserat i Zaporizjzja, i de sydöstra delarna av landet.

Brasiliens ambassad i Kiev säger i ett uttalande att man fortsatt har öppet och att man ska jobba för att garantera säkerheten för de drygt 500 brasilianska medborgarna i Ukraina.

Språngbräda

Den ukrainska högstaligan skulle ha återupptagits i helgen efter vinteruppehållet, men efter den ryska invasionen är matcherna tillsvidare uppskjutna.

Ukraina har länge varit en språngbräda till Europas storklubbar för brasilianska fotbollsspelare. Spelare som Willian (tidigare Chelsea och Arsenal), Fernandinho (Manchester City), Fred (Manchester United) och Douglas Costa (tidigare Bayern München och Juventus) är några exempel. De har samtliga spelat i Sjachtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!