Från "krisstämpel" till topplag

Gullringens GoIF kvalade till division tre förra säsongen. Ambitionen att fightas om en plats högre upp fanns i år också. Chansen finns, men det har varit en säsong som kan liknas vid en berg- och dalbana. Nu rör de sig med hög hastighet mot toppen av "Balder-banan".

Ska Gullringen ta sjätte raka segern i serien?

Ska Gullringen ta sjätte raka segern i serien?

Foto: Jonas Axelsson

Fotboll2019-08-29 18:05

Det sistnämnda kräver kanske sin förklaring. Balder är en åkattraktion på Liseberg, för många en hisnande berg- och dalbana. Ni fattar symboliken då Gullringen har gått som tåget i höst – och har inräknat sista vårmatchen fem raka fullpoängare i serien. Nu väntar Hultsfred FK och sjätte raka?

Annat var det andra halvan av vårsäsongen, frånsett vårepilogen mot Höreda. Efter seger mot just Hultsfreds FK följde en period med fem matcher utan vinst, varav fyra förluster. Gullringen sjönk som en gråsten genom tabellen. Från topplacering till bottenskiktet, strax över negativ kvalplats.

– Nä, det gick inte alls bra då, säger Daniel Olsson.

Det gick så långt att han ifrågasatte sig egen roll och undrade om han var rätt man att leda laget.

Men det var då. Nu är nu och det är ett helt annat Gullringen vi fått se i höst. Ett Gullringen som spelar med pondus, som i serieinledningen.

Vad har du för förklaringar till scenförändringen?

– Svårt att säga, men det är klart att det är en rad olika faktorer, säger Olsson och räknar här upp en del av dem:

* Ansvaret. "Det viktigaste är att alla tagit ett betydligt större ansvar. Det har gett effekt".

* Nyförvärven. "Vi fick in både Haris Dreco och Isack Thuresson. De har betytt mycket för oss. De har varit en injektion i vårt spel.

* Jobbet. "Springer man inte vinner man inga matcher. Vi löpte för lite vissa matcher i våras. Nu är det skillnad".

* Självförtreondet. "När vi mötte Höreda i sista matchen i våras hade vi inget vidare självförtroende. Sedan började vi vinna direkt i höstas också och då började vi tro mer på oss själva. Det går hand i hand".

Daniel Olsson ger en liknelse om senaste matchen mot IFK Oskarshamn (seger med 4–2):

– Om det hade varit samma läge i våras med tvåmåls-underläge och ett par tidiga skador, så hade det kanske runnit iväg och vi hade förlorat med fyra-fem mål. Nu vände vi istället och vann.

Fredag kväll väntar alltså derby mot FK.

Dina tankar?

– En rolig match. Båda lagen har mycket att spela för. Vi räknar med en hård batalj och ett derby som blir fysiskt och med en del gnäll. Det brukar tillhöra. Och vi ska defintivt inte vika ner oss.

Några som saknas?

– Jonatan Carlson, Chrille (Christian Simonsson), Bell Maneetup och Rasmus Stahlin.

Rasmus Bexell (känningar i en baksida)?

– Han ska testa på träningen.

Så spelar de

Återstående schema för de tre lagen i topp.

Aneby (39 poäng, +26): Myresjö (b), IFK Oskarshamn (h), Stensjön (b), Gullringen (b), Västerviks FF (h). Västerviks FF (38 poäng, +36): Höreda (b), Myresjö (h), IFK Oskarshamn (b), Stensjön (h), Aneby (b). Gullringens GoIF (30 poäng, +16): Hultsfred (h), Stensjön (b), IFK Tuna (h), Aneby (h), IFK Västerviks (b).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!