Enligt nyhetsbyrån AFP utfärdade domstolen sitt beslut efter att ett kollektiv av fotbollsspelare som bär hijab kallat "Les Hijabeuses" kampanjat mot förbudet och överklagat dess beslut att förbjuda plagget. På andra sidan fanns politiker som menar att sekularismen i Frankrike är i fara.
Det franska fotbollsförbundet (FFF) har tidigare beslutat att förbjuda kvinnor från att bära slöja under officiella matcher, såväl som vid tävlingar som förbundet anordnar. Det är inte i linje med rekommendationerna från Internationella fotbollsförbundet Fifa, som tillåter spelare att bära hijab i matcher på internationell nivå.
"Lämpligt och proportionerligt"
Domstolen slog fast att kvinnliga fotbollsspelare inte är bundna av en "neutralitetsplikt" kopplat till religion, men att fotbollsförbundet får bestämma vilka regler de vill ha för att "garantera ett smidigt genomförande av matcher och förhindra sammandrabbningar eller konfrontationer". Rätten anser även att FFF:s förbud är "lämpligt och proportionerligt."
Fallet om hijabförbud är dock en riktig vattendelare i Frankrike.
Enligt nyhetsbyrån AP går högsta domstolens beslut emot den franska statens juridiska rådgivares rekommendationer. Tidigare i veckan konstaterade rådgivarna att förbudet var omotiverat.
– Jag hoppas innerligt för republiken att (domarna) upprätthåller neutralitet på idrottsplatser, sade landets inrikesminister Gérald Darmanin tidigare i veckan enligt AP och tillade:
– Man bör inte bära religiösa kläder när man sportar... när man spelar fotboll behöver man inte känna till religionen hos personen framför sig.
RF: "Alla ska ges chansen"
Om idrottare ska få bära hijab under matcher är dock ingen fråga i Sverige i nuläget.
– Utifrån idrottens perspektiv ska alla ges chansen. Det är ingen fråga om inget specialförbund väcker frågan. När det gäller franska beslutet så är det ett domstolsbeslut som möjliggör en åtgärd. Värt att notera att FFF går tvärtemot Fifas riktlinjer. Vi får följa situationen i Frankrike men i Sverige får alla delta, säger Karl-Erik Nilsson.
Frågan har enligt honom inte ens varit aktuell i en svensk kontext.
– Frågan är väldigt annorlunda hos oss än i Frankrike. Den svenska idrottens utgångspunkt är att ge alla möjligheten att delta. Sen om något specialförbund som väcker frågan – hittills har det inte skett – så måste RF ta upp frågan och resonera om eventuella anledningar till en sådan förfrågan. Men hittills har det inte varit aktuellt, säger Nilsson.