Frankrike mobiliserar 14 000 poliser inför finalen

Omkring 14 000 poliser kommer att vara i tjänst över hela Frankrike på söndag, för att garantera säkerheten när Frankrike spelar VM-final mot Argentina i Qatar. De flesta poliserna kommer att finnas i Paris där man väntar sig stora folkmassor på gatorna vid VM-guld.

Supportrar skapade oreda efter semifinalen, nu trappar polisen i Frankrike upp sin närvaro.

Supportrar skapade oreda efter semifinalen, nu trappar polisen i Frankrike upp sin närvaro.

Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Fotboll2022-12-16 14:22

När franska herrlandslaget blev världsmästare för fyra år sedan samlades 600 000 människor på paradgatan Champs-Élysée som kommer att vara avstängd för biltrafik på söndag.

Vädret kan dock kyla ner partystämningen. Kyliga temperaturer och regn väntas dra in över huvudstaden till helgen.

Polisen kommer att vara på sin vakt för bråkmakare, efter att cirka 40 högerextrema sympatisörer greps på onsdagskvällen när de försökte ansluta sig till en skara festglada efter att Frankrike besegrat Marocko i semifinalen.

– De hade kommit för att starta ett slagsmål, säger inrikesminister Gerald Darmanin.

Omkring 115 personer greps efter Marocko-matchen i Paris, och sammandrabbningar ägde rum även i lördags efter Frankrikes kvartsfinalseger när polisen sköt tårgas för att skingra folkmassan.

Efterspelet av onsdagens match präglades också av en 14-årig pojkes död i Montpellier. Pojken blev påkörd av en bil med supportrar.

Föraren söks fortfarande av polis.

Men det är inte bara inför finalen som polisen stärker sin närvaro. Sammanlagt 12 800 poliser kommer också att vara i tjänst i Frankrike på lördag med anledning av tredjeprismatchen mellan Marocko och Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!