Frankrike stödjer uteslutning av Ryssland

Som väntat följer Tjeckien efter Polen och Sverige och vägrar att möta Ryssland i playoff till VM i fotboll i Qatar. Och nu får playofflagen stöd från den regerande världsmästaren Frankrike. –Jag kommer inte att motsätta mig en uteslutning av Ryssland, säger förbundsbasen Noël Le Graët.

Tjeckiens Tomas Kalas under EM i fjol.

Tjeckiens Tomas Kalas under EM i fjol.

Foto: Naomi Baker/AP/TT

Fotboll2022-02-27 11:16

Det är till tidningen Le Parisien som Le Graët ger Sverige, Polen och Tjeckien sitt stöd.

– Jag brukar tycka att idrott kan försona människor och lindra spänningar. Men det här går alldeles för långt. Och idrottens värld, i synnerhet fotbollen, kan inte förbli neutral. Jag kommer verkligen inte att motsätta mig en uteslutning av Ryssland, säger den franske fotbollsbasen.

På frågan om Frankrike kunde ha tänkt sig att spela playoff mot Ryssland den 24 mars svarar Le Graët:

– Vi skulle aldrig ha åkt dit. Under dessa dramatiska omständigheter kunde vi inte ens ha övervägt att spela fotboll mot det här landet.

Tjeckien följde efter

Under lördagen hade fotbollsförbunden i Sverige, Polen och Tjeckien möte om playoffspelet i slutet av mars, och därefter gick både Polen och Sverige ut och meddelade att man inte tänkte spela mot Ryssland. På söndagen gjorde Tjeckien detsamma.

"Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför Fifa att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars", sade Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson efter beslutet.

Hoppas på Fifa

Enligt spelschemat ska Polen möta Ryssland, i Moskva, i VM-playoff den 24 mars, samtidigt som Sverige möter Tjeckien på Friends arena i Stockholm.

Segrarna i matcherna ska sedan mötas i en playoffinal med Ryssland som hemmalag, om man går dit, den 29 mars. Enligt ursprungsplanen ska också Sverige möta Ryssland i en landskamp, i Ryssland, om båda lagen förlorar de första matcherna.

Sverige, Polen och Tjeckien hoppas nu att Fifa beslutar att stänga av Ryssland från spel i playoffmatcherna, att Polen går direkt till playoffinal och möter sedan segraren i matchen Sverige–Tjeckien. Segraren i playoffinalen får en plats i VM i Qatar i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!