Frankrike vidare – Mbappé sänkte Danmark

Frankrike är klart för åttondelsfinal i VM – tack vare världsstjärnan Kylian Mbappés båda mål i 2–1-segern mot Danmark. För danskarna väntar en avgörande match mot Australien på onsdag i nästa vecka. Seger krävs – annars är VM över. –Vi gjorde det okej, men en tung förlust, säger danske försvararen Andreas Christensen till C More.

Kylian Mbappé, tvåmålsskytt när Frankrike slog Danmark med 2–1 och säkrade spela i åttondelsfinal i VM.

Fotboll2022-11-26 19:02

I fokus på Stadium 974 i Doha:

Mbappé som fortsätter att göra mål i VM – trots att han skickar bollar över och utanför.

Nu är han uppe i tre fullträffar på två matcher.

Frankrike – som inte lyckades vinna någon av de två matcherna mot danskarna i Nations League – fick jobba hårt för segern.

Slet ned Mbappé

Det var på håret att Danmark reducerats till nio utespelare redan efter 20 minuter. Mittbacksresen Andreas Christensen hamnade fel i steget och ställdes inför två alternativ:

+ Ge Mbappé fritt fram på Antoine Griezmanns djupledsboll och riskera ett tidigt franskt ledningsmål?

+ Stoppa den franske världsstjärnan och ta en varning?

Instinktivt valde Christensen det senare. Domaren Szymon Marciniak nöjde sig med att plocka fram det gula kortet i en situation som kunde ha klassats hårdare och gett rött kort.

Förseelsen befann sig gränslandet mellan varning och frilägesutvisning.

Frankrike bet sig fast i trakterna av det danska straffområdet i ett långt anfall minuterna efter att matchen passerat den första halvtimman. Då fick Kasper Schmeichel och försvararna framför honom gång på gång freda sig.

Sköt in sig

Den något försiktiga, återhållsamma inledningen var historia.

Ousmane Dembélé kom loss längst högerkanten, passningen snett inåt bakåt nådde Kylian Mbappé mitt framför Schmeichel.

Sju åtta meter till målet. Bollen gick snudd på lika högt över.

Mbappé var inte ensam om att ta i för mycket. Griezmann gjorde allt rätt när han tog sig fram, men sköt högt över även han.

Bättre då att ta det lite lugnare.

Som när Mbappé släppte till Theo Hernandez som bröt fram på vänsterkanten, fick tillbaka bollen och bredsidade in 1–0 (61:a minuten) via en lätt touch på Christensen som ställde Schmeichel.

Men Olivier Giroud såg allt annan än glad ut när han två minuter senare byttes ut mot Marcus Thuram.

Giroud får vänta på att bli Frankrikes främste målskytt. Just nu delar han rekordet med Thierry Henry på 51 mål.

Den kollektiva franska besvikelsen orsakade Christensen när han nickade in kvitteringen på Christian Eriksens hörna.

Mål förändrar matcher. Danmark gick för ett segermål. Jesper Lindstrøm var nära ett, men Lloris stötte undan närskottet.

Frankrike skakade av sig motgången efter den danska kvitteringen – och Mbappé fick sista ordet med bara minuter kvar av ordinarie tid.

Griezmann lyfte in och vid den bortre stolpen stötte Mbappé in segermålet med ena låret.

– Det är otroligt svårt att hänga med Mbappé när de får kontringar, säger Andreas Christensen till C More.

"Gör en bra match"

– Vi ger Frankrike ett inlägg som vi inte bör göra. Vi hade ett bra försök precis innan. Över lag gör vi en bra match och vi kom också tillbaka, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand till danska TV2.

För Frankrike väntar Tunisien i den sista gruppspelsomgången på onsdag och då lär förbundskapten Didier Deschamps matcha flera truppspelare.

Deschamps var nöjd med segern.

– Vi gjorde det svårt för dem och vann rättvist. Danmark underskattas ibland men i dag visade de att de tillhör de stora fotbollsnationerna, säger han till C More.

Danmark går en direkt avgörande match mot Australien och måste vinna för att VM inte ska vara över redan efter gruppspelet.

Men det blir en målskillnadsaffär om andraplatsen om Tunisien samtidigt slår Frankrike.

Andreas Christensen jublar efter kvitteringen.