Frida har fått nog av andraplatser: "Dags att bryta trenden nu"

Målskytt Nathalie Johansson, framspelad av Frida Pöder. Så brukar det låta i Vimmerby IF. Men ska det bli ombytta roller i år? "Nej, jag trivs bättre i rollen som spelfördelare och framspelare. Nathalie får nog se upp med nyförvärvet Sarah Falkevall i skytteligan istället", säger Frida Pöder med ett skratt.

Frida Pöder är en viktig kugge i Vimmerby IF:s vassa offensiv. Med en starkare och bredare trupp tycker hon att laget har läge att bryta raden av andraplatser i serien.

Frida Pöder är en viktig kugge i Vimmerby IF:s vassa offensiv. Med en starkare och bredare trupp tycker hon att laget har läge att bryta raden av andraplatser i serien.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-04-10 19:00

Sporten når Frida Pöder på eftermiddagen. Hon har slutat jobba några minuter tidigare än vanligt. Jobbet är sedan ett drygt år tillbaka lika med en tjänst som elevassistent på Albäcksskolan i Hultsfred. Orten där hon är uppvuxen.

– Jag pluggade till redovisningsekonom på en utbildning i Vimmerby innan dess. Efter det kände jag att jag ville jobba med något annat ett tag och jag trivs väldigt bra på skolan.

Inga tankar på att sadla om igen?

– Nej, just nu vill jag hellre jobba med människor än att sitta på ett kontor och hantera siffror. Jag är väldigt social och gillar att umgås med folk.

Den varan får hon en hel del av genom fotbollen också. Att ingå i ett lag som Vimmerby IF förgyller tillvaron.

– Absolut. Det är ett härligt gäng som man spenderar mycket tid tillsammans med. Vi har mycket kul ihop.

Om vi ska flytta fokus till det mer sportsliga så har Vimmerby IF med Frida Pöder som en viktig del av laget staplat framskjutna placeringar de senaste åren. 2023 kom laget tvåa bakom Tjust och 2022 hade de bara BK Kenty framför sig när tabellen summerades vid säsongens slut.

Är det dags att gå hela vägen nu?

– Ja, vi har ju fått lära oss hur det känns att komma tvåa och vill givetvis bryta den trenden och vinna. Jag tycker att vi har en både starkare och bredare trupp i år, men samtidigt känns serien tuffare också.

Vilka lag är med och hotar om seriesegern?

– Mariebo åkte ur ettan ifjol och de brukar alltid vara starka. Sedan är Falköping och Skultorp nya bekantskaper för mig, men jag tror att de kan bli farliga.

undefined
Frida Pöder gjorde sex mål för VIF när laget slog Tranås med 14-3 i genrepet.

De senaste säsongerna har Frida Pöder ofta fått stå lite i skuggan av lagets skyttedrottning Nathalie Johansson. I genrepet mot Tranås gjorde Johansson tre mål, men Pöder slog till med det dubbla.

Blir det ombytta roller i år?

– Nej, det tror jag inte, säger hon med ett skratt och fortsätter.

– Jag är fullt nöjd med min roll som spelfördelare. Mot Tranås hade jag lite tur och fick in ett par snabba mål och motståndet var inte det bästa.

Att anfallsparet Pöder och Johansson skulle förbli intakt var inte helt givet inför säsongen.

– Vi har ju fått in Sarah Falkevall i laget också och hon är en riktigt vass målskytt. I de första träningsmatcherna testade vi att spela 4–3–3 med Sarah, Nathalie och Stina Kägo Bragsjö som anfallstrio. Då fick jag gå ner som innermittfältare och det är inte riktigt min grej. Nu spelar vi 4–4–2 igen och då får jag spela som "nia" och det är jag glad för.

undefined
Nathalie Johansson och Frida Pöder bildar anfallspar i år också. Lagets offensiva kraft ökar när Sarah Falkevall tillkommit i truppen.

Förutom Falkevall så lyfter Frida även fram Naomi Gunder som en viktig förstärkning.

– Det känns tryggt att vi får in henne i försvaret. Tillsammans med radarparet Molly Levin och Saga Stejdahl som mittbackar blir det jättebra.

Det är inte bara nyförvärven som gör att VIF ser starkare ut totalt sett.

– Vi har många unga spelare i truppen som utvecklas för varje säsong. De tar för sig alltmer på träningarna. Det är bra och konkurrensen hårdnar hela tiden.

På lördag inleds seriespelet hemma mot Bankeryd. Om ett knappt halvår summeras serien. En resa som Frida ser fram emot.

– Det ska bli jättekul att komma igång med seriespelet. Det enda som bär emot lite är de långa resorna. Men det är bara att vänja sig om vi ska få till en fullträff och gå upp i ettan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!