"Funderade på att vrida om näsan på Putin"

Janne Andersson lämnar "världens bästa jobb", men vet inte vad som väntar härnäst. –Jag håller alla dörrar öppna, säger den avgående förbundskaptenen.Han avslöjar också hur han under VM 2018 kittlades av tanken att vrida om näsan på Vladimir Putin – och att det kanske blir en bok framöver.

Janne Andersson äter en korv med bröd inför sin sista presskonferens som förbundskapten.

Janne Andersson äter en korv med bröd inför sin sista presskonferens som förbundskapten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-22 12:26

Tidsrymder går att rama in på olika sätt. Janne Andersson håller fast vid sin skolgång när han jämför hur lång tid sju och ett halvt år är som förbundskapten.

– När vi började det här jobbet gick vi ettan, nu går vi åttan och har kommit in i puberteten.

Så har han också varit ensam ansvarig för herrlandslaget längst tid av alla, men allt har ett slut. Han jobbar ett tag till, men med dagens presskonferens satte han punkt för den offentliga delen.

– Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått ha det här jobbet. Men inte nöjd, då hade jag så klart velat att vi skulle vara i något mästerskap till, säger den 61-årige hallänningen.

Vad som väntar nu? Ett förbundskaptensjobb i ett annat land? En ny klubb i Sverige eller utomlands?

"Allt kan bara bli sämre"

Janne Andersson håller alla dörrar öppna.

– Jag har ju haft världens bästa jobb så allt kan bara bli sämre, tyvärr. Jag utesluter egentligen ingenting, säger han.

– Hoppas att det kan komma något spännande projekt att hoppa på. Det hade varit roligt att få ett tränarjobb någonstans i en annan miljö. Men jag kommer inte att hoppa på första bästa jobb.

Andersson inledde presskonferensen med att rabbla en del statistik från sina år som förbundskapten. Det blev 94 landskamper – 48 segrar, 15 oavgjorda och 31 förluster.

Sedan svarade han på frågor om allt, inget och väldigt mycket annat däremellan. Han höll låda i 77 minuter.

Kan bli en bok

Några ämnen som avhandlades:

+ En eventuell bok framöver med Henrik Johnsson, som nyligen kom ut med boken om hopplandslagets OS-guld i Tokyo.

– Ni kommer att få följa med långt in (i omklädningsrummet) om det blir en bok. Annars är det ingen som är intresserad. Henrik och jag har träffats löpande och kommer att träffas igen om några veckor. Han har tankat av mig, så vi har ett enormt material.

+ Mötet med Vladimir Putin i Kreml under VM-lottningen 2017 – och hur han ser på det nu.

– Jag kan säga att jag inte gillade honom då heller. Jag tog ett foto på honom. Jag vet inte om jag får säga det, men då sade jag till vår säkerhetschef Janne Gustavsson: "Om jag springer fram och vrider om näsan på honom vad tror du händer då?".

– Jag var irriterad på honom redan då men Janne sade "Det bör du nog inte göra."

+ Erbjudanden om att sitta i bolagsstyrelser.

– Jag är en nyfiken människa och vill lära mig nya saker. Jag hoppas och tror att jag även i en sån miljö kan bidra med någonting med den erfarenhet jag har.

"En häftig upplevelse"

+ Zlatan Ibrahimovic.

– Om man pratar ledarskap är Zlatan en häftig upplevelse att ta med sig och ta i boken så småningom, om han går med på det. Han tillförde enormt mycket när han var med, men det blev inte så mycket på planen som han och jag hade hoppats. Jag hoppas att svensk fotboll tar tillvara på hans kunskaper. Han fattar vad som krävs om man ska vinna fotbollsmatcher.

+ Om att vara en offentlig person.

– Tar man det här jobbet måste man ha en "plåtskalle". Du vet att du blir kritiskt granskad på många sätt. Jag har blivit väldigt offentlig, men det är mitt eget fel. Jag har valt att göra en massa roliga grejor, som "Masked Singer" och det där. Det jag upplevt i offentligheten är bara positivt.

TT: Vilken beskrivning av din tid som förbundskapten skulle vara mest rättvis, tycker du?

– Oj. Att jag gjorde mitt bästa hoppas jag att folk har tyckt. Jag har försökt göra så gott jag kunnat i alla sammanhang. Jag har maxat i mina försök att att göra så att andra lyckas i sina roller, ledare och spelare.

Janne Andersson gör bokslut – och kanske blir det en bok om hans tid som förbundskapten.
Janne Andersson gör bokslut – och kanske blir det en bok om hans tid som förbundskapten.
Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 (61 år).

Bor: Lidingö och Halmstad.

Familj: Frun Ulrika och döttrarna Louise och Julia, barnbarn.

Jobbar med: Fotboll. I december går hans kontrakt som förbundskapten för herrlandslaget ut.

Gör sedan: Jobbmässigt oklart, men kort efter nyår ska han operera en länge krånglande knäled.

Uppdrag som tränare: Alets IK (spelande tränare), Halmstads BK (assisterande), Laholms FK, Halmstads BK (assisterande), Halmstads BK, Örgryte IS, IFK Norrköping.

Främsta meriter: SM-guld med IFK Norrköping, SM-guld som assisterande med Halmstad, stora silver med Halmstad som tränare. Förde Sverige till kvartsfinal i VM 2018 och till åttondelsfinal i EM 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!