"Fyra på morgonen? Ja, det är värt det"

OS-finalen i fotboll kommer ställa höga krav på spelarna. Men den svenska tv-publiken får också bekänna färg med tanke på den ovanliga avsparkstiden. –Vad blir det, fyra på morgonen? Ja, men det är värt det, det är ju en OS-final, säger högerbacken Hanna Glas.

Hanna Glas litar på den svenska tv-publiken.

Hanna Glas litar på den svenska tv-publiken.

Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-08-02 18:10

Klockan 11 på fredag sparkar Sverige och Kanada i gång OS-finalen i fotboll på Olympiastadion i Tokyo. Det är en så ovanlig tid att Hanna Glas fick kännedom om den först häromdagen.

– Ja, bara för en eller två dagar sedan, säger Bayern München-backen.

– Det är en konstig tid. Jag har svårt att se att ett herrlag skulle tvingas spela klockan 11 på förmiddagen. Det är trist att det ska vara så, jag vet inte vem som bestämt det men jag hoppas att det blir bättre i framtiden.

"Hoppas vi kan hantera det"

För spelarna innebär det en tuff utmaning med tanke på värmen som råder i den japanska huvudstaden. Det är inte lätt att pressa sig till det yttersta när det är över 30 grader varmt och stekande sol.

Som jämförelse startade Sveriges semifinal mot Australien klockan 20 på kvällen, och det var nog så jobbigt.

– Det är bara att se på byxorna. Det är luftfuktighet som gör det tungt för andningen, säger anfallaren Stina Blackstenius.

— Den här matchen startade klockan 20 och jag tror aldrig jag spelat en match när det varit så här varmt. Det är klart att det kommer vara varmt klockan 11 men nu har vi varit här i ett par veckor och jag hoppas vi kan hantera värmen. Det är inget som ska stoppa oss.

Tidig väckning

Frågan är om det stoppar de svenska fansen. Klockan 11 i Japan är detsamma som klockan 04 i Sverige.

Men det är bara att bita ihop och ställa in sig på bagarväckning, hälsar de svenska spelarna.

– Jag hoppas verkligen att de tar sig upp och ser den. För vi kommer göra allt vi bara kan för att ta hem det där guldet. Att ta hem en OS-guldmedalj till Sverige hade varit helt fantastiskt, säger backen Magdalena Eriksson.

– Jag tror faktiskt att många kommer titta, annars får man väl se en repris utan att kolla vad det blev. Kanske kommer min familj göra så, för lillsyrran ska gifta sig där på dagen, så det blir en lång dag för mina släktingar annars. Men jag hoppas att många följer oss lajv, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Sveriges lagkapten, mittfältaren Caroline Seger, tycker att det är en märklig avsparkstid för en OS-final. Den är anpassad för en amerikansk tv-publik, säger hon.

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Så det känns ju lite tråkigt, att man går efter deras tid. Det hade varit uppskattat om de kunde ändra det, men det kommer de nog inte att göra. Men det är bara att acceptera. Och att förbereda sig på att det kommer bli tidigt och det kommer bli varmt, säger Seger.

TT: Litar du på att svenska folket masar sig upp för att se den?

– Ja, jag litar på att man går upp och tittar på en final. Det händer vart fjärde år, eller ... jag vet inte ens om det händer så ofta. Så det kan man väl offra. Det är fredag också. Så ät frukost tidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!