"Gäller att tro på det"

Sex poäng upp till Häcken. Är guldjakten över för Djurgården? — Det gäller att tro på det, säger Haris Radetinac efter 1–2 mot AIK.

Deppigt i Djurgården efter 1–2 mot AIK – klubbens tredje raka förlust under den allsvenska guldstriden.

Fotboll2022-10-16 17:29

0–3 mot Degerfors, 0–1 mot Häcken, 1–2 mot AIK.

Resultatraden är inte särskilt glimrande — och dessutom är det tre nederlag i följd som tydligt märks tabellen:

Djurgården har tappat mark, Häcken har dragit i från.

Med fyra matcher kvar att spela toppar Häcken på 54 poäng, sex pinnar bakom, på 48, finns Djurgården.

Är guldjakten över för Stockholmslaget?

— Det är svårt att säga, säger Haris Radetinac.

— Det är tolv poäng att spela om. De lag som vi kommer att möta, de kommer Häcken spela emot också. Det gäller att tro på det här. Vi har en viktig match på torsdag, vi måste vinna oavsett om guldet är borta eller inte. Vi måste sluta topp tre.

Tränaren Thomas Lagerlöf:

— Det är bara Häcken som kan ge bort guldet vid det här läget, säger han.

Sent återbud från Danielson

"Vi har en del skavanker", konstaterade Lagerlöf inför derbyt mot AIK på Tele2 arena.

Ett väl kamouflerat uttalande, visade det sig.

När truppen presenterades var situationen värre än så, då klubben hade fått ytterligare ett tungt avbräck i den redan hårt drabbade backlinjen.

Vid sidan av den sedan tidigare skadade Hjalmar Ekdal, stod det klart att även Marcus Danielson inte skulle spela.

Ett återbud som resulterade i att högerbacken Piotr Johansson fick ta klivet in och spela mittback bredvid Jesper Löfgren och att Haris Radetinac tog hand om högerpositionen.

Förändringar som gav annorlunda förutsättningar men målsättningen var ändå densamma.

Tre poäng.

En uppgift som i sig är svår nog.

Än mer knepigare när AIK stod på andra sida, ett lag som Djurgården aldrig vunnit mot på hemmakonstgräsplanen; tre oavgjorda och sex förluster.

Guidetti bakom AIK:s mål

Och inte blev det lättare av gästernas och John Guidettis ledningsmål i nionde minuten.

– Jag fick en smäll när jag nickade men den som vill mest... Och den här gången ville jag mer än honom, säger AIK:s målskytt.

Till andra halvlek beordrade Djurgårdens andre tränare Kim Bergstrand ett aggressivare försvarsspel och rörligare anfall.

Han fick båda.

Men han fick också se flera AIK-kontringar och ett mindre samlat hemmalag.

Det senare utnyttjade AIK.

Nicolas Stefanelli och Guidetti kombinerade sig fram och i 61:a satte Stefanelli dit 2–0.

I slutet av matchen kastades knallskott, pyrotekniska pjäser och slagsmål uppstod på en del av läktaren – vilket ledde till att matchen stoppades och lagen gick in i omklädningsrummen.

Efter ett längre uppehåll spelades matchen klart.

Och då blev det händelserika minuter: Kalle Holmberg reducerade i 94:e minuten och några sekvenser senare blev AIK:s inhoppare Sichenje Collins utvisad.

Med segern är AIK fyra, på samma poäng som Kalmar FF, och på allvar med i kampen om placeringar som ger kvalspel ute i Europa.

Fakta: Djurgårdens allsvenska spelschema

Torsdag: Malmö FF (borta).

24 oktober: Gif Sundsvall (hemma).

31 oktober: IFK Norrköping (b)

6 november: Mjällby (h).