"Går det åt helsike får man hantera det då"

För första gången sedan Peter Gerhardsson tog över är Sverige under riktig press. En förlust mot Portugal på söndag skulle med största sannolikhet innebära ett fullbordat svenskt praktfiasko i fotbolls-EM. –Går det åt helsike får man hantera det då, säger Peter Gerhardsson.

Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-16 20:35

Efter normala sommartemperaturer kommer rekordhetta. Efter Sheffield kommer Leigh. Efter Nederländerna och Schweiz kommer Portugal.

Vad som väntar sedan för Sverige fotbollsdamer?

Antingen fortsatt färd mot ett eftertraktat EM-guld, eller en sensationell hemresa redan innan det roliga har börjat.

"Kanske är konstig"

– Jag tänker inte så, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Det är en match. Jag tänker på hur vi ska vinna matchen och prestera. Jag kanske är konstig, jag vet inte? Men man är van vid att det är sådana här utmaningar.

Sverige har med sig fyra poäng från de inledande två EM-matcherna mot Nederländerna och Schweiz, båda på Bramall Lane i Sheffield, när nu kniven läggs mot strupen på Leigh Sports Village två mil utanför Manchester.

Söndagens motståndare är ett nederlagstippat Portugal som inte ens skulle ha varit här. Landet missade EM, men kastades tillbaka in i mästerskapsmixen efter att Ryssland uteslutits i efterdyningarna av kriget i Ukraina.

4–0 senast

Det är ett lag som Sverige normalt ska slå – det blev 4–0 när länderna möttes i februari i Algarve Cup – men också ett lag som spelar helt utan press och som överraskat många hittills i EM.

– Vi har mött dem två gånger sedan jag tog över, båda gångerna i Algarve. När jag tittade på dem nu mot Nederländerna och Schweiz så var de väldigt bra. De har väldigt individuellt tekniska och snabba spelare, säger Gerhardsson.

Portugal hämtade upp 0–2 till 2–2 i premiären mot Schweiz, och gjorde om bedriften mot Nederländerna i nästa match, även om det till slut blev förlust, 2–3. Ett lag i medvind ska inte underskattas, säger de svenska spelarna.

– De fick en gratisplats in i EM så de kör ju bara. Samtidigt har vi stora förhoppningar på oss själva, vi vet vad vi kan. Om man ska prata om press, så ligger den ju på oss. Men vi tror att vi är redo att hantera det, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

"Ångrar ingenting"

Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017 har det mesta gått i dur, med snarare överraskande starka insatser i de stora mästerskapen. Nu står man för första gången inför en match där en förlust skulle innebära ett fullständigt magplask och troligen uttåg ur turneringen.

– Det som är nytt är att vid de här tidigare två mästerskapen (VM 2019 och OS förra året) har vi varit klara efter två matcher. Men man förbereder sig inte på något speciellt sätt. Men det blir spännande, och det är en del av det hela. Går det åt helsike får man hantera det då, säger Peter Gerhardsson.

På vägen mot mästerskapet har de svenska spelarna låtit annorlunda än tidigare, med ett mer uttalat guldmål. Det är inget som de ångrar nu, trots allt att förlora inför söndagens match.

– Jag tror faktiskt att det är viktigt att vi vågar säga orden för att känna oss trygga i det. Vi har sagt att vi är en av favoriterna, det är väldigt många lag som kan vinna EM, det är jättemånga bra lag. Men det är häftigt att vi är ett av dem, och att vi kan stå stolta och trygga och säga att vi faktiskt kan, om vi får till allting, säger Lindahl.

Mittbacken Linda Sembrant:

– Vi känner att vi är ett väldigt starkt landslag, vi kan gå långt. Men vi vet att det krävs otroligt mycket. Det är inget konstigt, det baseras på de prestationerna vi har gjort. Samtidigt vet vi att ingenting är lätt, ingenting går av sig själv. Så det är där vi är. Vi ångrar absolut ingenting, säger Sembrant.

Fakta: Så går Sverige vidare i EM

Läget i grupp C inför sista omgången:

1) Nederländerna, 4 poäng, 4–3 i målskillnad (+1).

2) Sverige, 4 poäng, 3–2 (+1).

3) Portugal, 1 poäng, 4–5 (–1).

4) Schweiz, 1 poäng, 3–4 (–1).

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning: inbördes möten, målskillnad i inbördes möten, antal gjorda mål i inbördes möten. total målskillnad, totalt antal gjorda mål, straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen), minst antal gula och röda kort, högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).

Då går Sverige vidare:

+ Minst en poäng mot Portugal. Då kan inte Sverige bli sämre än tvåa i gruppen.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz med ett mål – i en mer målsnål match. Då hamnar samtliga fyra lag på fyra poäng, och med +–0 i målskillnad. I det scenariot kan Sverige inte passera Portugal, som kommer att ha gjort fler mål. Däremot hamnar man före både Schweiz och Nederländerna, givet att deras match innehåller färre mål än Sveriges.

Exempel: Sverige förlorar med 1–2 mot Portugal och Nederländerna förlorar med 0–1 mot Schweiz. Då vinner Portugal gruppen tack vare totalt 6–6 i målskillnad. Sverige, Schweiz och Nederländerna hamnar samtidigt helt lika med 4–4 i målskillnad. Då går Sverige vidare tack vare fler poäng i inbördes möten mellan de tre lagen.

Då vinner Sverige gruppen:

+ Seger mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tappar poäng mot Schweiz.

+ Seger mot Portugal med större marginal än Nederländerna samtidigt slår Schweiz med.

+ Seger mot Portugal med lika många måls marginal som Nederländerna slår Schweiz med. Sverige måste dock göra fler mål än Nederländerna i ett sådant läge, så att det totala antalet svenska mål i EM överträffar det totala antalet nederländska. Lagen kan också hamna på samma poäng med exakt samma målskillnad. Då skiljs dem åt genom i första hand vilka som har minst antal gula och röda kort (Sverige har noll kort hittills, Nederländerna har fyra gula) och därefter utifrån Uefa-koefficient vid tidpunkten för EM-lottning (där drar Nederländerna det längsta strået).

+ Oavgjort mot Portugal, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz.

Då är Sverige utslaget ur EM:

+ Förlust mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tar poäng av Schweiz.

+ Förlust mot Portugal med två mål eller mer.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med minst två mål.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med ett mål – och Sverige inte gör fler mål än Schweiz i sin match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!