"Går inte att hålla isär politik och fotboll"

Kvalet till fotbolls-VM i Qatar är nästan färdigspelat. Men diskussionen om hur lag och stjärnor ska förhålla sig till det kontroversiella mästerskapet fortsätter. –I dag går det inte att hålla isär politik och fotboll, säger förre landslagsspelaren Sebastian Larsson.

AIK:s tidigare landslagsmittfältare Sebastian Larsson. Arkivbild.

AIK:s tidigare landslagsmittfältare Sebastian Larsson. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2022-03-31 05:45

Svenska herrlandslaget missar fotbolls-VM i vinter och spelarna behöver inte längre få några frågor om uppmaningar till att bojkotta turneringen.

Det finns dock många andra frågor om kopplingar mellan fotbollsvärlden och tvivelaktiga finansiärer som bubblar. Dagen innan matchen i polska Chorzow fick högerbacken Emil Krafth frågor om att hans Premier League-klubb Newcastle numera ägs av Saudiarabiens investeringsfond.

– Jag tror inte det är någonting fotbollsspelare fokuserar på så mycket, vi är mer där för att göra vår grej och spela fotboll, sade Krafth enligt Dagens Nyheter.

– Det sker mycket skit på många ställen, se bara på Ukraina och Qatar. Som spelare försöker man bara tänka på vad man är där för att göra, sade han enligt Fotbollskanalen.

Kritik mot golfstjärna

Nyligen fick den svenska golfstjärnan Anna Nordqvist kritik från människorättsorganisationen Amnesty för att hon är ambassadör för en tävling på Europatouren i Saudiarabien där det statliga oljebolaget Saudi Aramco är titelsponsor.

– De (Saudiarabien) kränker mänskliga rättigheter på ett så pass grovt och omfattande sätt. De är inblandade i ett blodigt krig i Jemen där många civila och barn dödas och detta är två väldigt graverande saker, sade Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, till TT.

I veckan blev det också känt att basketspelaren Jonas Jerebko skrivit på för ryska CSKA Moskva. Han blev omedelbart av med en sponsor och förbundet kan inte svara på om han är välkommen att spela i landslaget framöver.

Men hur stort ansvar kan samhället lägga på enskilda utövare kring att ta ställning eller att föregå med ett gott exempel?

– Det är en svår fråga. I vissa stora frågor som om man ska bojkotta VM i Qatar är det förbundet som är överhuvud och har valt en strategi och en linje. Där får inte spelarna ta det beslutet, men man stöttar den process som förbunden har i det läget, säger den tidigare landslagsspelaren och AIK:s lagkapten Sebastian Larsson till TT.

– Jag personligen har inga problem med att man får svara på sådana frågor. I dag går det inte att hålla isär politik och fotboll, säger Larsson, som spelade 133 landskamper åren 2008–2021.

"Kan ifrågasätta"

Efter den ryska invasionen av Ukraina har Rysslands fotbollslandslag och klubbar från landet kastats ut ur alla internationella tävlingar. Samarbeten med ryska sponsorer har avbrutits och den sanktionsdrabbade oligarken Roman Abramovitj ska sälja Premier League-jätten Chelsea.

Nu har även en debatt blossat upp i England om inflödet av pengar från arabländer, som sällan får höga poäng på diverse demokratiindex.

– Det tycker jag definitivt att man kan ifrågasätta. Många menar ju på att det är Premier League som en gång i tiden har tillåtit det här, säger Sebastian Larsson, som tillbringade hela sin utlandskarriär i England i klubbarna Arsenal, Birmingham, Sunderland och Hull.

Förutom fallet med Newcastle har exempelvis Manchester City sedan 2008 ägts av shejk Mansour bin Zayed al-Nahyan från Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, och Arsenal har sedan länge det Dubai-baserade flygbolaget Emirates som huvudsponsor.

– Någonstans känns inte det bra. Kanske har man har varit för godtycklig kring det och öppnat upp armarna för snabbt, säger Sebastian Larsson.

Spelade i Abu Dhabi

Även Marcus Berg framhåller att man som landslagsspelare får lita på förbundets linje. Den tidigare landslagsanfallaren har personligen inga problem med att svara på frågor i politiska ämnen, men säger att det är upp till var och en hur man vill göra.

– Det är väl som i samhället i stort, du kan tycka och tänka saker, men om du inte vill eller kan ska det inte vara något tvång, säger IFK Göteborgs lagkapten.

TT: Du gjorde ju två år i Al Ain i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten (2017–2019). Var det ett tufft beslut att ta med tanke på vilket land det rörde sig om?

– Det är klart att man läser på och får ta del av information, men samtidigt är du i ett visst läge i ditt liv eller din karriär och du får en chans som aldrig kommer åter. Att det här kan ge mig och min familj en trygghet som jag inte kunde ha fått annars, säger Berg och fortsätter:

– Det är så världen ser ut för oss fotbollsspelare och elitidrottare. Man har få chanser, så får man ta ställning därefter.

"Lätt att fördöma"

Frågan om enskilda utövares ansvar är komplex, framhåller Kalmartränaren Henrik Rydström.

– Det är lätt att fördöma en idrottsman. Det kan vara som med OS senast (i Kina) och att man säger att det ska bojkottas, men så har du kämpat i åtta år, dag ut och dag in. Ska du ge upp den drömmen då eller ska du protestera på plats? säger Rydström och fortsätter:

– Det är inte lätta frågor att svara på, men man ska inte heller sticka huvudet i sanden och negligera det. Men är det fotbollsspelaren som ska ta fajten eller är det vårt förbund? Det är otroligt svårt.

Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson kommer med ytterligare en perspektiv.

– Jag är lite förvånad över att man bara ställer den typen av frågeställningar till folk inom idrottskategorin och aldrig hör det från näringslivet. För hur många miljarders miljarder är inte det svenska näringslivsutbytet med Qatar exempelvis? Eller med Kina eller Saudiarabien? säger Lennartsson.

Golfstjärnan Anna Nordqvist är ansikte utåt för tävlingar i Saudiarabien, vilket lett till kritik. Arkivbild.
Golfstjärnan Anna Nordqvist är ansikte utåt för tävlingar i Saudiarabien, vilket lett till kritik. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!