Gavi sänkte Norge – EM långt borta

En VAR-granskning fick Norge med sig – men inte två. Då slutade EM-kvalmatchen mot Spanien med förlust, 0–1. Och ett troligt missat slutspel i Tyskland

Stjärnan Erling Braut Haaland och Norge får inte spela EM i Tyskland nästa sommar.

Fotboll2023-10-15 22:58

Spanien hade som väntat det mesta av spelet på Ullevål.

Matchen i Oslo handlade dock inte bara om spanskt bolltrillande och målchanser – den kretsade också en del kring ett par VAR-granskningar.

Den första gick Norges väg – men inte den andra.

I stället godkändes Gavis mål i 49:e minuten, en fullträff av Barcelonas 19-åring som innebär att Spanien är ett av lagen som spelar EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar.

Dessutom säkrade Spaniens segern en plats för Skottland.

Liten chans via Nations League

Norge?

Möjligheten att kvalificera sig som de två främsta landslagen i gruppen är borta.

Förlusten innebär nämligen att stjärnan Erling Braut Haaland & Co har fem poäng upp till både Spanien och Skottland med en match kvar att spela.

Däremot finns en liten, liten möjlighet via Nations League-rankningen – även om resultaten på sistone har gått emot Norge.

Norrmännen stod inför en tuff uppgift i ödesmatchen inför hemmafansen. Inte blev utgångsläget bättre av att Stefan Strandberg touchade Dani Caravajals lyftning förbi målvakten Ørjan Nyland och Alvaro Morata tryckte in ledningsmålet från nära håll i 20:e minuten.

Trodde han och alla andra på Ullevål.

Turkiet klart för EM

Men VAR på Norges sida och spanska målet dömdes bort för offside.

Morata var även inblandad i nästa VAR-granskning – men den här gången godkändes Gavis boll som placerades i Nylands bortre hörn.

Biljett till slutspelet i Tyskland säkrade även Turkiet. Tvåmålskytten Cenk Tosun, Yunus Akgün och Kerem Aktürkoğlu gjorde målen i hemmasegern mot Lettland, 4–0, och sköt därmed nationen till ett nytt mästerskap.

Fakta: EM-klara nationer

Tyskland (värd), Belgien, Frankrike, Portugal, Spanien, Skottland, Turkiet.