Generationsskifte i landslaget: "Ska växa in"

Flera landslagsveteraner kan sluta efter fotbolls-EM. Ett gäng ungdomar knackar på dörren – och nu väntar ett generationsskifte. –Jag misstänker att det kommer att vara några stycken som "lämnar in", säger förbundskapten Janne Andersson.

Sebastian Larsson var lagkapten i Sveriges fyra matcher i fotbolls-EM.

Sebastian Larsson var lagkapten i Sveriges fyra matcher i fotbolls-EM.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-07-01 11:31

I tisdags förlorade Sverige mot Ukraina med 1–2 efter förlängning i EM-åttondelsfinalen på Hampden Park i Glasgow. Den 2 september återupptas kvalet till VM i Qatar 2022 för Sveriges del med match mot Spanien på Friends arena.

Då kan vi förvänta oss en hel del nya ansikten i den svenska landslagstruppen.

Andreas Granqvist har meddelat att landslagskarriären är över för hans del och andra veteraner som Marcus Berg, Sebastian Larsson, Gustav Svensson och Mikael Lustig har hintat om liknande framtidsplaner.

– "Granen" lägger ju ner, den har varit solklar. Jag sade till honom att jag kommer sakna honom. Han är speciell den gode "Granen", på ett positivt sätt. Det är full fart. Han har gjort det bra på alla sätt, tråkigt att han inte fick visa upp sig en sista gång. "Granen"-tiden är över, säger förbundskapten Janne Andersson på en presskonferens på Friends arena i Solna.

– De andra spelarna har jag inte pratat fullt ut med ännu därför att vi deppade i går och sedan skiljdes vi åt. Jag kommer att ringa och prata med dem i lugn och ro. Jag misstänker att det kommer att vara några stycken som "lämnar in" men jag har inga klara besked på det i dag.

Generationsskifte

Beskeden lär nog inte dröja allt för länge, med tanke på den kommande VM-kval-uttagningen.

– Inom två veckor kommer jag ha rejält snack med allihop, säger Andersson.

För svenska landslaget väntar nu ett generationsskifte – men det är inget som förbundskaptenen oroar sig över.

– Om det kommer förr eller senare får vi se. Men det är spelare spelare som gjort enorm nytta och som satt en viss standard i allt vi gjort. Vi får se vilka det blir som slutar och hur många så får vi hantera det därifrån.

På listan över arvtagare finns förmodligen namn som Mattias Svanberg, Jesper Karlsson och Jens Cajuste.

"Unga pojkar ska få växa in"

Svanberg hämtade sig från covid-19 och fick se EM från läktarhåll. Men även för Cajuste blev det snålt med speltid i mästerskapet.

– Jag tyckte inte att han var bättre än de alternativ som spelar. Jag tror att de här unga pojkarna ska få växa in i saker. Nu var han med här och fick lära sig, men det är mycket i vårt spel som fortfarande inte sitter hos honom. Han har inte varit med så länge, men jag helt övertygad om att Jens är en spelare vi kommer få stor glädje av framöver, han har bra egenskaper.

Även om det finns flera vakanta landslagsplatser så är det ingen som kommer att få speltid om de inte är redo.

– I ett klubblag kan man resonera så. Men om jag trycker in en massa nya går vi inte till VM. Man kan inte ha den typen av längre tänk. De som är bäst lämpade måste jag ta ut, säger Andersson.

Fakta: Äldre och yngre spelare i EM-truppen

Spelare över 30 år

36 år: Andreas Granqvist, Sebastian Larsson

34 år: Marcus Berg, Mikael Lustig, Gustav Svensson

33 år: Pierre Bengtsson

32 år: Marcus Danielson, Kristoffer Nordfeldt

31 år: Albin Ekdal, Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson

30 år: Pontus Jansson

Spelare under 25 år

24 år: Jordan Larsson

22 år: Mattias Svanberg

21 år: Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Jens Cajuste

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!