Gerhardsson: "Ändra alltid på ett vinnande lag"

Peter Gerhardsson gillar att gå sina egna vägar. Men efter två matcher och lika många segrar i fotbolls-VM har han fått sig en funderare. –Det sägs att man aldrig ska ändra på ett vinnande lag. Men jag har alltid förut tänkt tvärtom: Ändra alltid på ett vinnande lag. Men det här öppnar upp lite andra tankar.

Förbundskapten Peter Gerhardsson på tisdagens presskonferens på Waikato Stadium i Hamilton.

Förbundskapten Peter Gerhardsson på tisdagens presskonferens på Waikato Stadium i Hamilton.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-08-01 06:49

Har Peter Gerhardsson koll på läget? Man börjar undra efter tisdagens presskonferens på Waikato Stadium i Hamilton, dagen före gruppspelsavslutningen mot Argentina.

– I dag är det onsdag, sade Gerhardsson med självklar stämma.

Till förbundskaptenens försvar är det lätt att bli dagvill när man rest till andra sidan jorden. Han har också många tankar som snurrar för tillfället, inledningen på fotbolls-VM har rört till koncepten för honom.

Har gjort det tidigare

Inte minst när han nu måste bestämma sig för hur han ska hantera onsdagens match. Sverige är redan klart för åttondelsfinal, som spelas på söndag, och i tidigare mästerskap har Gerhardsson utnyttjat sådana tillfällen till att lufta dem som inte fått så mycket speltid.

Både i VM 2019 och på OS 2021 slutade det med svenska medaljer. Det innebär inte att det är ett givet recept för framgång, säger Gerhardsson.

– Under VM 2019 stod det någonstans att jag var ”geni eller galen”. Då sade mitt äldsta barn att ”pappa, du är inte något av det där”, och någonstans där hamnar vi ju. Man försöker värdera. Vi vill vinna matchen i morgon men vi vill naturligtvis se till att vi har optimala förutsättningar inför söndagen.

"Ändra alltid på ett vinnande lag"

Efter att ha ställt upp med samma startelva både i premiären mot Sydafrika (2–1) och i 5–0-krossen mot Italien börjar han vackla kring hur han ska hantera läget.

– Jag tror aldrig att jag någon gång tidigare har haft samma startelva, förutom i de här två matcherna, säger Gerhardsson.

– Det sägs att man aldrig ska ändra på ett vinnande lag. Men jag har alltid förut tänkt tvärtom: Ändra alltid på ett vinnande lag. För det finns alltid detaljer i olika motståndare, i spelartyper och så vidare. Men nu blev det inte så mot Italien. Så jag vet inte om jag ska tänka om nu, det öppnar upp lite andra tankar.

I VM 2019 bytte han ut sju spelare till den sista gruppspelsmatchen, i OS gjorde han åtta förändringar. Den här gången blir det ... åtminstone en eller annan.

– Jag tror att det är viktigt att ha spelare i gång. Men det är inte alltid som de måste starta matchen, man kan göra längre inhopp också. Men det kommer inte att bli samma startelva som det har varit hittills.

Det finns många tänkbara byten: Anna Sandberg i stället för Jonna Andersson på vänsterbacken, Stina Lennartsson i stället för Nathalie Björn på andra sidan, Hanna Bennison som kreativ innermittfältare i stället för Filippa Angeldahl och Madelen Janogy i stället för Kosovare Asllani i rollen som "tia".

"Vill vinna i morgon också"

Hela anfallstrion – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö – kan också komma att vilas. I så fall ligger det nära till hands att kasta in exempelvis Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist och Olivia Schough.

Sådana detaljer bjuder förbundskaptenen givetvis inte på. Han medger dock att söndagens åttondelsfinal är prioriterad. Det är då han ska kunna ställa sitt bästa lag på benen, en startelva som till stora delar bör vara redo för 90 minuter plus förlängning.

– Det är självklart att vi har åttondelen i fokus eftersom det är tävlingsmatchen för att gå vidare. Men vi vill vinna i morgon också. Och hur kan vi optimera spelarna inför söndag? Det gäller åt båda håll – några som vi vill ha upp i tid och några som vi kanske vill se i inhopp eller spara lite.

Sofia Jakobsson (till vänster) och Madelen Janogy (till höger) är två spelare som kan komma att starta på onsdag mot Argentina.
Sofia Jakobsson (till vänster) och Madelen Janogy (till höger) är två spelare som kan komma att starta på onsdag mot Argentina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!