Den första tiden i damallsvenska Djurgården har inte varit någon smekmånad för Hedvig Lindahl. Stjärnvärvningen har inte bara haft det jobbigt sportsligt, med bara en seger och hela 16 insläppta mål på sju matcher. Dessutom har relationen med lagets supportrar varit minst sagt ansträngd.
Det började med att hon inför Stockholmsderbyt mot Hammarby hyllade motståndarklubbens arbete för att locka större publik till sitt damlag. Direkt efter matchen, som Djurgården förlorade med 0–3, signerade hon sedan en landslagströja – åt en Hammarbysupporter. Några omgångar senare blev fansens inställning än mer frostig när en SVT-kamera fångade upp hur Lindahl utbrast "Kan man inte få hålla nollan i det här jävla laget?" efter ett insläppt mål.
Att hon i en intervju med Expressen dessutom sagt att en flytt till Djurgården först inte lockade eftersom hon upplevt att klubben haft dåligt rykte, har inte direkt förbättrat situationen.
Krismöte
Allt sammantaget ledde till att Djurgårdens sportchef Jean Balawo kallade till sig Lindahl.
– Vi har suttit ner och haft ett informationsmöte. Om hur Djurgården är som förening och hur vi kan stötta Hedvig bättre. Det har inte varit något uppsträckningssamtal, utan hur vi kan stötta våra spelare, sade Balawo till Aftonbladet.
Men kritiken är obefogad, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Han har flera gånger sagt att han hoppas att damfotbollen ska fortsätta växa, men utan att ta in de mer destruktiva elementen från herrarnas supporterkultur.
Det som har hänt Hedvig Lindahl, som efter EM tagit en paus från landslaget, kan möjligen ses som ett tecken på det sistnämnda.
– Jag blir ledsen. Det är tråkigt att det ska behöva vara på det sättet. Det är för mig ingen bra kultur över huvud taget. Jag lider framför allt med Hedvig, att det blir på det sättet. Det gäller att någonstans stå upp för de värderingar som finns, säger Gerhardsson.
Skillnad på klubb- och landslag
Kanske borde de olika medieredaktionerna också fundera på om det varit rätt att lyfta, och därmed förstora, varje "snedsteg" som Lindahl begått, säger Gerhardsson. Men framför allt tycker han att fansens reaktioner har saknat proportioner.
Att en landslagsstjärna skriver autografer även till motståndarsupportrar är inget att hetsa upp sig för, enligt förbundskaptenen.
– Det är väldigt konstigt, man är ju landslagsspelare och en ikon för många. På herrsidan drabbades Zlatan av samma sak när han gick in i Hammarby. Om han skulle signera en tröja åt någon annan supporter … man kan naturligtvis vara supporter för Sverige ändå. Och om vi inte hade ”klungsupportrar”, då skulle vi ju kanske inte ha några supportrar över huvud taget. Man måste nog kunna skilja på landslag och klubblag. Det är lite synd att man inte kan göra det i ett sådant här läge, säger Gerhardsson.
I samband med förra helgens derby mot AIK höll några av Djurgårdens supportrar upp negativa banderoller riktade mot Lindahl. Andra skanderade å andra sidan Lindahls namn efter att hon bland annat räddat en straff, och efter matchen fick hon skriva autografer i nästan en timme, rapporterade Dagens Nyheter.
"Hon vill alltid väl"
Efteråt konstaterade en tårögd Lindahl att det har varit en jobbig första tid i klubben. Hon stod samtidigt fast vid vad hon tycker är en sund supporterkultur.
– Man får gärna komma på våra matcher om man håller sig till just rivalitet och inte våld eller något sådant. Där har jag kanske klivit några på tårna. Men jag tycker det är viktigt, för det är många som går både på herr- och damfotboll som säger att damfotboll är något annat, sade hon enligt Aftonbladet.
Rosengårdsanfallaren Olivia Schough, tidigare i Djurgården, har under många år varit landslagskamrat med Hedvig Lindahl.
– Det är extremt olyckligt hur hennes inledning i Djurgården har blivit. Det tar tid att komma in i en ny klubb och Djurgården är en väldigt stor klubb med många engagerade fans. Men jag känner Hedvig och vet att hon alltid vill väl. Och hon kommer göra väldigt mycket gott för Djurgården för hon är en fantastisk målvakt, säger Schough.
Samtidigt tror hon inte att det går att hålla en viss typ av supportrar borta om man samtidigt vill att damfotbollen ska fortsätta utvecklas.
– Vi vill ju ha folk på våra matcher och då tror jag att det är väldigt svårt att stänga ute några grupper. Sedan vill vi såklart bevara det vi har också, det här familjära.