Gerhardsson: Inget mod – ingen OS-plats

Den som vill med till OS har inte många chanser kvar att visa upp sig. En av de sista kommer i kväll, och mot Polen vill Peter Gerhardsson inte veta av några halvmesyrer.
–Vi måste ha spelare som är modiga och vågar stå för sina beslut, säger fotbollsdamernas förbundskapten.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Hammarbys Madelen Janogy under förra veckans träning på Friends arena. Janogy är en av spelarna som hoppas få chansen i kvällens match mot Polen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Hammarbys Madelen Janogy under förra veckans träning på Friends arena. Janogy är en av spelarna som hoppas få chansen i kvällens match mot Polen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2021-04-13 06:00

Helgens 1–1-möte med regerande världsmästaren USA betraktade Peter Gerhardsson närmast som en tävlingsmatch, och han utnyttjade därför bara två byten.

Mot Polen, 29:a på världsrankningen, kommer han att rotera betydligt mer, och räknar med att använda sig av samtliga sex byten för att ge så många spelare som möjligt chansen.

Och eftersom kvällens landskamp är den tredje sista före OS i Tokyo i sommar är det också upp till bevis för de mer oprövade korten som vill slå sig in i 18-mannatruppen till Japan.

– Delar av prestationen mot USA var väldigt bra och det gör att jag känner att vi måste öppna upp för att få se några andra spelare nu. För vi kan inte åka till OS med elva spelare, säger Gerhardsson.

"Gå ut och våga"

Spelarnas tekniska och taktiska egenskaper har han redan koll på. Det han framför allt vill se av spelarna som ligger på gränsen till OS-truppen, är i stället att de är mogna uppgiften att representera A-landslaget.

– Jag hoppas att de visar att de mentalt klarar av att få ut de egenskaperna de har visat. Gå ut och våga. Det är tillåtet att göra misstag, vi skäller inte ut dem. Vi måste ha spelare som är modiga och vågar stå för sina beslut. Jag tror att det är en viktig del, inte bara att prata om det, utan också att visa det modet på planen.

Det är ingen självklarhet, säger han, att ena dagen prestera i sitt klubblag och sedan sömlöst överföra sina kvaliteter till landslaget. För den som klarar det är mycket vunnet.

– Madelen Janogy är ett bra exempel. Hon kom med 2019 och var med på grund av sina spetsegenskaper, det vill säga att dribbla och slå sin motståndare. De egenskaperna var såpass intressanta och det var såpass överförbart (till landslaget) att hon kom med till VM. Och där stod hon i några matcher för avgörande insatser.

Janogy är en av spelarna som inte spelade mot USA, men som hoppas få speltid mot Polen för att stärka sina OS-aktier. En annan är Bayern München-backen Amanda Ilestedt.

– Det är självklart att man alltid vill spela, så känner alla i truppen. Personligen känner jag mig väldigt spelsugen, säger Ilestedt.

– Givetvis är det ett stort mål för mig att komma med i OS och det gäller att ta varje chans man får. Men jag har samtidigt en bra miljö på hemmaplan och känner mig ganska trygg i det. Men det är ett stort mål inför sommaren.

Varnar för Wolfsburgstjärna

Sverige är klar favorit inför kvällens match, men Ilestedt lyfter ändå ett varningens finger för Polen, och i synnerhet för 24-åriga Wolfsburgstjärnan Ewa Pajor, som hon stött på mycket i Bundesliga.

– Det är en otroligt snabb spelare, hon är bra i djupled och tar smarta löpningar i boxen. En målgörare, så där gäller det att vi är med och ligger tajt på henne. Det gäller att man är vaksam, särskilt på deras kontringsspel, säger Ilestedt.

Efter Polenmatchen återstår en landslagssamling före OS. Då, i juni, väntar två ännu inte presenterade landskamper, innan truppen till OS presenteras några veckor senare.

För den som vill åka med till Tokyo gäller det först och främst att visa framfötter och mod i kväll.

– Det är en faktor som man som spelare mot Polen måste klara av. För när du kommer till ett OS och helt plötsligt i den andra matchen ska hoppa in i 20–30 minuter så lär det inte vara mindre press än nu. Man behöver den här karaktären, det här modet. Det är en kvalitet som de här spelarna naturligtvis har visat på vägen hit, men det här blir nästa nivå.

Matchguide: Polen–Sverige

Vad: Landskamp i fotboll, damer.

Var: Widzew-stadion, Lodz, Polen.

När: I kväll klockan 18.30.

Tv och radio: SVT och Radiosporten.

Motståndet: På sju möten mellan 1989 och 2016 har det blivit sju svenska segrar och 27–1 i målskillnad. Endast i den första landskampen, i EM-kvalet i Helsingborg 1989, lyckades polskorna spräcka den svenska nollan. Senast lagen möttes, i EM-kvalet 2016, blev det 4–0 just i Lodz. Den gången hette målskyttarna Amanda Ilestedt, Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Lotta Schelin.

Se upp med: Polen är ingen stor fotbollsnation på damsidan (29:a på världsrankningen), men Ewa Pajor är en spelare som sticker ut. 24-åringen är inne på sin sjätte säsong i tyska storklubben Wolfsburg, där hon lagt titlar på hög och öst in mål.

Rekordjakten: Caroline Seger gjorde sin 212:e A-landskamp mot USA i lördags (1–1). Nu är hon bara två från Therese Sjögrans landslagsrekord på 214, och närmar sig ytterligare om hon får spela mot Polen.

Det svenska laget: Mot USA var det en toppad svensk startelva. Gissningsvis släpper förbundskapten Peter Gerhardsson fram en hel del nya spelare mot Polen. Hammarbys Madelen Janogy, tillbaka i landslaget efter ett års frånvaro, kan exempelvis få speltid.

Vilka saknas: Sverige är utan förstamålvakten Hedvig Lindahl, som insjuknat i covid-19, liksom Rosengårdsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård, som båda är skadade. Häckenmittfältarna Elin Rubensson och Julia Zigiotti Olme finns inte heller med. Rubensson har nyligen kommit tillbaka från föräldraledighet medan Zigiotti Olme precis gjort comeback efter en höftoperation.

Sveriges trupp:

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea, Emma Holmgren, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, Chelsea, Nilla Fischer, Linköping, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Bayern München, Emma Kullberg, Häcken, Josefine Rybrink, Kristianstad, Linda Sembrant, Juventus, Jessica Wik (tidigare Samuelsson), Rosengård.

Mittfältare: Filippa Angeldahl, Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid, Hanna Bennison, Rosengård, Filippa Curmark, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Caroline Seger, Rosengård.

Anfallare: Stina Blackstenius, Häcken, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Olivia Schough, Rosengård.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Polens trupp:

Målvakter: Katarzyna Kiedrzynek, Wolfsburg, Anna Palińska, Gornik Leczna, Oliwia Szperkowska, UKS SMS Lodz.

Backar: Zofia Buszewska, GKS Katowice, Paulina Dudek, Paris Saint-Germain, Aleksandra Dudziak, Slask Wroclaw, Katarzyna Konat, UKS SMS Lodz, Malgorzata Mesjasz, Potsdam, Anna Redzia, UKS SMS Lodz, Martyna Wiankowska, Czarni Sosnowiec, Wiktoria Zieniewicz, UKS SMS Lodz.

Mittfältare: Adriana Achcinska, UKS SMS Lodz, Dominika Grabowska, Fleury 91, Gabriela Grzywinska, Zenit, Klaudia Jedlinska, UKS SMS Lodz, Nikol Kaletka, Czarni Sosnowiec, Ewelina Kamczyk, GKS Gornik Leczna, Kinga Kozak, GKS Katowice, Natalia Padilla-Bidas, Servette, Joanna Wroblewska, Slask Wroclaw, Emilia Zdunek, GKS Gornik Leczna.

Forwards: Nikola Karczewska, GKS Gornik Leczna, Ewa Pajor, Wolfsburg.

Förbundskapten: Nina Patalon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!