Gerhardsson kan testa Rolfö i ny position

Sveriges resa mot fotbolls-VM har börjat, och Peter Gerhardsson har en del att fundera över. Som: Hur ska han få in Lina Hurtig i startelvan? Lösningen kan bli att flytta på Fridolina Rolfö.
–Det är ett alternativ, säger Sveriges förbundskapten.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Barcelonas Fridolina Rolfö under en av förra veckans landslagsträningar i Visby inför tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Barcelonas Fridolina Rolfö under en av förra veckans landslagsträningar i Visby inför tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2022-09-05 15:59

Vill man vara elak går det att dra paralleller mellan det kyliga höstvädret i Tammerfors och temperaturen på tisdagens VM-kvalavslutning borta mot Finland.

Men trots att Sverige redan säkrat gruppsegern har de svenska spelarna inga problem med motivationen. Det är en viktig landskamp, och ett första avstamp inför VM i Australien och Nya Zeeland nästa år, betonar förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Motivation är det absolut enklaste. Jag har tränat herrar i division 2 och division 3, där fick man kanske jobba lite mer med motivation, för att de skulle prioritera en träning i stället för att bära hem en byrå från Ikea. Men det är inte riktigt den nivån vi är på nu, säger Peter Gerhardsson.

Står mellan 30–35 spelare

Landskampen mot Finland är den första av fyra som återstår för Sverige 2022. I oktober väntar Spanien borta och Frankrike hemma innan fotbollsdamerna reser till Melbourne för att avsluta landslagsåret mot Australien i november.

För den som vill ta en plats i VM är det dags att visa framfötterna, säger Gerhardsson.

– Vi har ju startat vår resa mot VM. Och alla här vill visa att de vill vara med där. Det startar redan i morgon. Vi har kanske 30–35 spelare som skulle kunna spela i VM, och nu har vi möjlighet under hösten att få ett bra test för dem.

En som normalt är given i en mästerskapstrupp är Lina Hurtig, som nyligen lämnat italienska Juventus för engelska Arsenal. Men det blev inget perfekt EM för vänsteryttern, som i konkurrens med Barcelonas Fridolina Rolfö oftast fick starta på bänken. Efteråt medgav Gerhardsson att han inte hittade rätt med 27-åringen under mästerskapet.

Nygammal roll

Men kanske kan en resultatmässigt betydelselös match mot Finland vara ett ypperligt läge att försöka få in både Hurtig och Rolfö i startelvan. Under förra veckans uppladdning i Visby noterades bland annat en 3–4–3-formation, där Hurtig tog en offensiv roll på vänsterkanten, medan Rolfö flyttade ner ett hack, till mittfältet.

Det liknade också mer Rolfös roll i Barcelona, där hon ofta spelat som extremt offensiv ytterback.

– Det är ett alternativ, medger Gerhardsson.

Samtidigt är han snabb att påpeka att Lina Hurtig bara är ett exempel på en stark spelare som inte fick så mycket speltid under EM, och som kan få chansen att visa upp sig mer under hösten.

Överlag är truppen nästan identisk jämfört med EM, och bara tre namn har tillkommit: målvakten Emma Holmgren, Lyon, mittfältaren Filippa Curmark, Häcken, och anfallaren Madelen Janogy, Hammarby.

Janogy ersätter Sofia Jakobsson, som delvis av logistiska skäl får fokusera på klubblaget San Diego, medan Curmark och Holmgren kliver in i stället för veteranerna Caroline Seger och Hedvig Lindahl.

Målvaktsduell

Två av Peter Gerhardssons stora funderingar inför Finlandsmatchen, och hösten i stort, lär handla om vilka som ska ersätta lagkaptenen Seger, som blir borta året ut efter en häloperation, och förstamålvakten Lindahl, som åtminstone tillfälligt tagit ett steg åt sidan.

Evertons Nathalie Björn axlade innermittfältsrollen i Segers frånvaro under EM, men trivs egentligen bäst som mittback. Häckens rutinerade Elin Rubensson är ett annat tänkbart alternativ.

– Det skulle vara jätteroligt i så fall, det är en position jag trivs i, säger Rubensson.

Målvaktskampen står troligen mellan Jennifer Falk, Häcken, och Zecira Musovic, Chelsea.

– Jag ger mitt allt för att spela. Jag känner mig redo och känner att jag har gjort det bra när jag har spelat, säger Falk.

– Inför varje samling har jag en inställning att jag vill spela, jag vill ta den där förstaplatsen. Den delen har inte förändrats inför det här lägret. Det är exakt samma. Jag vill spela. Jag vill spela mot Finland, säger Musovic.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs en felaktig uppgift i faktarutan kring tabelläget. Rätt ska vara att Irland är klart för playoff.

Fakta: VM-kvalet

Med en match kvar att spela har Sverige redan säkrat segern i det europeiska VM-kvalets grupp A. Endast gruppvinnaren går direkt till VM, och andraplatsen, som Irland säkrat, innebär playoff.

Ställningen i Sveriges kvalgrupp:

1) Sverige, 19 poäng, +25 i målskillnad.

2) Irland, 14, +21.

3) Finland, 10, +7.

4) Slovakien, 8, +1.

5) Georgien (åtta matcher), 0, –54.

Sveriges matcher:

17 september 2021: 1–0 mot Slovakien (borta).

21 september 2021: 4–0 mot Georgien (hemma).

21 oktober 2021: 1–0 mot Irland (b).

25 november 2021: 2–1 mot Finland (h).

30 november 2021: 3–0 mot Slovakien (h).

7 april 2022: 15–0 mot Georgien (b).

12 april 2022: 1–1 mot Irland (h)

Återstående matcher:

6 september: Finland–Sverige, Slovakien–Irland.

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

VM-klara lag hittills (25 av totalt 32): Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan, Sydkorea, Filippinerna, Vietnam, Sverige, Spanien, England, Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike, USA, Kanada, Jamaica, Costa Rica, Sydafrika, Marocko, Zambia, Nigeria, Brasilien, Colombia, Argentina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!