Gerhardsson: "Vi behöver höja vissa delar"

Peter Gerhardsson rankar förlusten mot England som den tuffaste som förbundskapten. Ändå såg han 0–4-smällen i repris innan han somnade. –Det var en emotionell berg- och dalbana, som det oftast är i det här jobbet, säger han.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson sov inte många timmar efter semifinaluttåget mot England.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson sov inte många timmar efter semifinaluttåget mot England.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-27 16:12

EM fick ett smärtsamt svenskt slut i semifinalen på Bramall Lane. Dagen efter packade landslaget ihop sina pinaler på hotellet i Sheffield medan Gerhardsson höll sin sista pressträff under det här mästerskapet.

Gerhardsson sov bara fyra timmar natten efter matchen. Förmodligen inte helt bra, men han bar på en klart vaken bild av vad han, spelare och klubbar måste jobba mer på framöver för att landslaget ska stå sig i den yppersta eliten.

Behöver bli bättre en mot en

– En sak som jag kopplar till i går är att vi behöver bli bättre i en mot en-situationer, både offensivt och defensivt. Vi behöver spelare med den individuella skickligheten för att kunna slå sin motståndare. Vi har några skickliga spelare, men vi behöver fler som blir bättre och vågar dribbla sin motståndare.

– Det går så snabbt nu. Ska man mäta sig med de stora nationerna – som vi vill vara en av – är det farten och en mot en offensivt och defensivt. Den delen är väldigt viktig, slår Gerhardsson fast.

Men rent spelmässigt var Sverige faktiskt nog så bra som England under större delen av matchen, betonar Gerhardsson. Han rankar rentav den första halvtimmen av semifinalen som lagets bästa i EM.

– Genomgången vi hade med vår analytiker visade att det var ungefär exakt lika i antal målchanser fram till minut 65–70 någonting. Men effektiviteten var större hos England. I de delarna var vi klart sämre. Vi hade effektiviteten i både VM och OS, men vi hade den inte här. Och den behövs.

Vill se U21-landslag

För att hitta framtida matchvinnare tittar Peter Gerhardsson mot de yngre landslagen. Men där finns det ett stort problem, som han hoppas att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ska rätta till.

– Vi måste få ett U21-landslag på damsidan. Det har vi inte av någon anledning, säger Gerhardsson.

Sverige har ett U23-landslag, men det finns inga internationella turneringar för den ålderskullen. Ska man spela tävlingslandskamper är det F19- eller A-landslaget som gäller.

– Steget från F19 till ett A-landslag blir ganska långt. Uefa behöver få till att vi får en U21-landslagsturnering. Nu har vi träningslandskamper med vårt U23-lag, men jag tycker att det borde finnas U21, precis som på herrsidan. Annars blir det ett väldigt kliv.

Betydelselös kvalmatch

En annan sak som Englandsmatchen visade är att man troligen behöver fler matcher mot tuffare motstånd. Det hoppas Gerhardsson få till det kommande året, fram mot VM nästa sommar, dit Sverige redan kvalat in.

De svenska fotbollsdamerna har bara en betydelselös VM-kvalmatch mot Finland i september. Resten av tiden fram mot världsmästerskapet kan man fylla ut med utmanande träningslandskamper.

– Förhoppningen under hösten är att vi kommer få till den typen av motståndare. Det är ett önskemål som vi hoppas kunna lösa. Får vi den typen av motståndare så blir det väldigt bra förberedelser inför VM. Det är klart att det skiljer sig mot att möta till exempel Georgien i ett VM-kval, säger Gerhardsson.

Fakta: Sveriges väg mot VM 2023

2022:

6 september: VM-kval mot Finland, i Tammerfors.

3–11 oktober: Två landskamper, en hemma och en borta.

7–15 november: En landskamp, troligen på bortaplan.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!