Gerhardsson: "Vi behöver höja vissa delar"

Peter Gerhardsson rankar förlusten mot England som den tuffaste som förbundskapten. Ändå såg han 0–4-smällen i repris innan han somnade. –Det var en emotionell berg- och dalbana, som det oftast är i det här jobbet, säger han.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson sov inte många timmar i natt.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson sov inte många timmar i natt.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-27 14:48

EM fick ett smärtsamt svenskt slut i semifinalen på Bramall Lane. Dagen efter packade landslaget ihop sina pinaler på hotellet i Sheffield medan Gerhardsson höll sin sista pressträff under det här mästerskapet.

Gerhardsson sov bara fyra timmar natten efter matchen. Förmodligen inte helt bra, men han bar på en klart vaken bild av vad han, spelare och klubbar måste jobba mer på framöver för att landslaget ska stå sig i den yppersta eliten.

Behöver bli bättre en mot en

– En sak som jag kopplar till i går är att vi behöver bli bättre i en mot en-situationer, både offensivt och defensivt. Vi behöver spelare med den individuella skickligheten för att kunna slå sin motståndare. Vi har några skickliga spelare, men vi behöver fler som blir bättre och vågar dribbla sin motståndare.

– Det går så snabbt nu. Ska man mäta sig med de stora nationerna – som vi vill vara en av – är det farten och en mot en offensivt och defensivt. Den delen är väldigt viktig, slår Gerhardsson fast.

TT: Är analysen att kollektivt ligger ni i fas med de bästa lagen, men har saknat de matchvinnande spelarna?

– Vi är svårslagna om man tittar över tid, men vi behöver höja vissa delar och behöver också möta den här typen av motstånd.

Vill se U21-landslag

Dessutom har han en förhoppning, riktad mot Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

– Vi måste få ett U21-landslag på damsidan. Det har vi inte av någon anledning. Nu är det ett långt steg mellan U19 och A-landslaget. Uefa behöver få till U21.

På frågan om det är bra att VM väntar redan nästa år, svarar Gerhardsson:

– Det är som det är. När man står här i dag är det bra att vi inte har en måstematch mot Finland (i kvalet) och är klara för VM. Det som också är positivt är att vi kanske kan välja motstånd som är bra. Det är ett önskemål som vi förhoppningsvis kan lösa. Emellanåt behöver vi matcher som den mot England för att testa oss ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!