Gerhardssons önskan: Ta inte efter herrarna

Peter Gerhardsson ser fram emot en ny publiksuccé i Champions League-finalen mellan Barcelona och Lyon i Turin. Men han vill inte att damfotbollen kopierar läktarkulturen från herrsidan rakt av. –Nu är det lite som fotboll var förr i tiden, när man kunde gå och bara vara glad och tycka att det är roligt. Utan att behöva vara rädd, säger Gerhardsson.

Förbundskapten Peter Gerhardsson kommer att finnas på plats på Juventus Stadium på lördag, när Fridolina Rolfös Barcelona ställs mot Lyon i Champions League-finalen. Arkivbild.

Förbundskapten Peter Gerhardsson kommer att finnas på plats på Juventus Stadium på lördag, när Fridolina Rolfös Barcelona ställs mot Lyon i Champions League-finalen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-05-20 05:00

Publikfesterna har avlöst varandra i årets Champions League. Regerande mästarlaget Barcelona har varit i en klass för sig genom att locka över 90 000 åskådare till Camp Nou både i kvartsfinalen mot Real Madrid (91 553) och i semifinalen mot Wolfsburg (91 648). Båda noteringarna var nytt publikrekord för damfotboll i världen.

Men också turneringen överlag har utgjort lite av en revolution inom damfotbollen, då bland annat sju av åtta kvartsfinallag har spelat sina slutspelsmatcher på respektive klubbs herrarenor, med flera publikrekord som följd.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har med glädje bevittnat det som hänt ute i Europa.

— Jag hörde någon skådespelare som pratade om revolution kontra evolution. För mig har det här varit en evolution, i att damfotbollen tar steg hela tiden. Och det här är något som är väldigt häftigt. Och det är något som genererar saker neråt till andra klubbar. En del i att få upp intresset är naturligtvis att det kommer väldigt mycket folk till matcherna, säger Gerhardsson.

Publiklyft

Lördagens final mellan Fridolina Rolfös Barcelona och Emma Holmgrens Lyon spelas på Juventus Stadium i Turin. Det är en arena som tar drygt 40 000 åskådare, och förra veckan hade 30 000 av biljetterna sålts.

– Att fylla Camp Nou med över 90 000 och nu att kanske fylla arenan i Turin – det är ju stora matcher. Men det visar också vad Champions League på damsidan, med de här nya gruppspelen, betyder. Och det gör ju att lagen i till exempel damallsvenskan ännu mer vill komma bland de tre första i ligan, för att få spela Champions League och möta de här bästa lagen.

Som förr

Peter Gerhardsson hoppas på fullsatta läktare, precis som det brukar vara i herrarnas Champions League-final. Men i övrigt får damfotbollen gärna skapa en egen läktarkultur, utan alltför stor inspiration från herrsidan, säger han.

– Det är så häftigt att gå på sådana här dammatcher när det är väldigt mycket folk. För det är en sådan skön miljö. Det är mycket barn, det är mycket glada människor och man upplever inte det här som kan vara ibland när det blir mycket folk på matcher, med hat och sådant, säger Gerhardsson.

– Det är lite som fotboll var förr i tiden, när man kunde gå och bara vara glad och tycka att det är roligt. Utan att behöva vara rädd. Det är en faktor som jag hoppas att man kan bibehålla, och att det inte dras in någonting annat i det.

Våldsamheter, knallskott, planstormningar och inkastade föremål göra sig icke besvär, helt enkelt. Peter Gerhardsson minns en match i herrarnas Serie A i början av 00-talet, ett Milanoderby mellan Inter och Milan på San Siro, där det urartade på läktaren och några personer kastade ner en skoter från en av publiksektionerna.

– Det var väl just i Italien där de kastade in en vespa någon gång, säger Gerhardsson.

– Det hoppas jag att jag slipper se på lördag..

Nästan 92|000 åskådare såg matchen mellan Barcelona och Wolfsburg i april.
Nästan 92|000 åskådare såg matchen mellan Barcelona och Wolfsburg i april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!