Ghoddos: "Något måste förändras"

Protesterna i Iran fortsätter och leder till dödsfall. Nu vill Saman Ghoddos och hans landslag spela ”för folket”. — Genom fotbollen kan vi ge glädje till dem, säger Alireza Jahanbakhsh.

Saman Ghoddos och Ehsan Hajsafi vid det iranska fotbollslandslagets träning på Al Rayyan Sport club utanför Doha. Iran premiärspelar i VM mot England den 21 november.

Saman Ghoddos och Ehsan Hajsafi vid det iranska fotbollslandslagets träning på Al Rayyan Sport club utanför Doha. Iran premiärspelar i VM mot England den 21 november.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-11-18 13:00

Stora protester har under hösten ägt rum i Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis.

Sedan dess har hundratals människor dödats och tusentals gripits i regimens brutala nedslag mot demonstranterna.

Spelarna i Irans VM-trupp har så klart inte missat vad som pågår, och de påverkas givetvis av situationen. Samtidigt är de måna om styra tankarna på rätt köl för att kunna fokusera på det som väntar om några dagar.

En nog så svår uppgift.

Det blev Feyenoordspelaren Alireza Jahanbakhsh ett tydligt exempel på under Irans presskonferens vid träningsanläggningen i närheten av Ahmad bin Ali-stadion.

29-åringen inledde med att prata persiska. Han lyssnade på engelska frågor och fick dessa översatta innan han svarade på persiska och lät tolken översätta till engelska.

Så höll han på fram till ett speciellt ämne som kom efter drygt tolv minuter, en om hur situationen hemma påverkar spelarna i Qatar.

Då tog han ton.

Och briljerade på engelska.

"Varit upp och ner"

– Jag är inte alls överraskad över att den här frågan ställs, jag tror att alla spelare förväntar sig att ämnet kommer att tas upp, säger han.

– Om du hade ställt mig den här frågan tidigare, innan VM och landslagssamlingen, så hade jag kunnat svara mer detaljerat.

Sedan, när han lutade sig över mikrofonen på podiet och gestikulerade med armarna, pratade han om stoltheten av att vara en del av landslaget, respekten för att få bära landslagströjan och truppens fokus på att prestera bra i VM som inleds med matchen mot England på måndag.

Till slut landade han i följande:

– Vi har jobbat otroligt hårt för att vara här, det har varit en lång resa och genom åren har det varit mycket upp och ner, på alla sätt och vis.

– Men fotbollen förenar, den kanske kan bidra till glädje och lycka för folket. Det är allt jag vill säga.

Ghoddos: "Måste förändras"

Saman Ghoddos – som sent 2017 valde att representera Irans landslag – fick samma frågor, men vid ett annat tillfälle.

Brentfords svenske mittfältare var då betydligt mer detaljrik i sina svar.

– Något måste förändras, det har har redan gått för långt, säger han till engelska tidningen The Independent.

– Alla vill se en förändring. En förändring som är väldigt enkel. Det människorna vill ha är egentligen inget speciellt. Det är bara frihet. Jag säger inte att de ska slåss för det, för våld är inte den bästa vägen att gå.

Den 29-årige malmöiten är inne på att spelarna har ett visst ansvar när det kommer till att få en förändring.

– Ingen gillar situationen. Fotboll hamnar lite mer åt sidan nu, därför att människor förlorar sina liv när de kämpar för att få frihet, säger han.

– Om man är en känd idrottare och anser att det är rätt sak att göra, då tycker jag att man borde göra det. Om man kan se till att det som pågår hamnar i ljuset, borde man göra det. Med press eller utan press – för det är verkligen rätt sätt att göra det på.

– Om vi kan belysa det som sker, om vi kan få en förändring på det sättet så skulle det vara bra.

Iran har även hamnat i fokus på grund av landets påstådda militära stöd för den ryska invasionen av Ukraina.

Vilket har rest frågan om inte nationen borde uteslutas från VM.

– Jag vet inte om det skulle vara rätt beslut att sparka ut oss. Jag tror inte något skulle ändras. Det är bättre att titta på det riktiga problemet, det är vad jag tycker, säger Saman Ghoddos som gör sitt andra VM-slutspel med Iran.

Demonstranter protesterar för kvinnors rättigheter i Iran.
Demonstranter protesterar för kvinnors rättigheter i Iran.
Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av hennes familj. De hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals människor har dödats och tusentals gripits.


Fakta: Irans VM-matcher

Iran spelar i grupp B, tillsammans med England, USA och Wales.

Irans matcher:

England på måndag.

Wales den 25 november.

USA den 29 november.

De två bästa placerade lagen i grupperna avancerar till åttondelsfinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!