Glädjebeskedet: Blackstenius redo att starta

Lite drygt 20 minuter på planen var lagom för Stina Blackstenius i EM-premiären. Men mot Schweiz på onsdag vill den svenska anfallsstjärnan spela från start. –Kroppen kändes bra, säger Blackstenius efter inhoppet mot Nederländerna.

Stina Blackstenius kom in från bänken i EM-premiären mot Nederländerna. I nästa match, mot Schweiz på onsdag, vill hon gärna spela från start.

Stina Blackstenius kom in från bänken i EM-premiären mot Nederländerna. I nästa match, mot Schweiz på onsdag, vill hon gärna spela från start.

Foto: Leila Coker/AP/TT

Fotboll2022-07-10 06:15

Det har inte varit tal om någon allvarlig skada, men den där känningen i trakterna kring ena låret har blivit en Stina Blackstenius-följetong under veckorna in mot EM i England.

Den svenska anfallaren har ömsom tränat med landslaget, ömsom på egen hand, och till slut var hon ändå inte redo att spela från start i lördagens premiär mot Nederländerna.

Inga känningar

I den 71:a minuten byttes hon in, vid ställningen 1–1, men utan att göra mål. Det gav ändå mersmak.

– Det kändes bra, det var ingenting som kändes i kroppen. Jag hoppas att de här dagarna klan vara fortsatt viktiga och att det ska kunna ge resultat fram till onsdag, säger Blackstenius.

På onsdag väntar den andra gruppspelsmatchen för Sverige, mot Schweiz, som inledde med 2–2 mot Portugal. Och då borde Stina Blackstenius vara redo att starta, säger hon själv.

– Det tror jag. Det beror på han som planerar truppen såklart. Men det skulle vara skönt att känna att man kan vara tillgänglig för att starta.

Även förbundskapten Peter Gerhardsson är optimistisk. Att försöka trycka in fler minuter i premiären var däremot aldrig riktigt aktuellt.

Nöjd med inhoppet

– Det var sagt någonstans mellan 20 och 30 minuter för Stina, nu blev det väl 25 eller något sådant. Sedan gjorde Lina Hurtig en väldigt bra match också, så det fanns inget behov av att göra bytet tidigare, säger Gehardsson.

Det korta inhoppet lovar väldigt gott inför framtiden, fortsätter förbundskaptenen, och öppnar för att starta Blackstenius mot Schweiz.

– Hon kom in precis som vi ville, med enorm löpvilja och skapade några riktigt bra lägen. Nu får vi utvärdera, men förhoppningsvis är det många fler minuter för henne mot Schweiz. Och så fort man ramlar upp mot att kunna spela 45 minuter så är man ju en tänkbar startspelare.

Fakta: Sveriges EM-schema

Nederländerna–Sverige, Bramall Lane i Sheffield: 1–1.

13 juli: Sverige–Schweiz, 17.00, Bramall Lane i Sheffield.

17 juli: Sverige–Portugal, 17.00, Leigh Sports Village i Leigh.

Kvartsfinaler: 20–23 juli.

Semifinaler: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!