Glädjebeskedet för ÅFF: Frias från misstankarna

Åtvidabergs FF frias helt från misstankarna om matchfixning. ”Klart att det är en stor lättnad”, säger ordföranden Martin Siggesjö.

Martin Siggesjö.

Martin Siggesjö.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2020-06-02 15:37

Så sent som på måndagen kunde Sporten berätta att polisen lägger ned utredningen mot ÅFF. Nu är det också klart att Svenska fotbollförbundet har avslutat sin utredning.

Det glädjebeskedet fick klubben under tisdagen.

Uppgifterna bekräftas av Johan Claesson, som bland annat arbetar med att motverka matchfixning, på förbundskansliet i Solna. Inte helt oväntat med tanke på att inga ÅFF-matcher funnits med på förbundets listor med osannolika oddsrörelser och liknande från de sju senaste åren.

I beskedet från förbundet, som publiceras på klubbens webbplats, står bland annat:

”Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har genomfört en utredning i fråga om misstänkt manipulation av fotbollsmatcher i Åtvidabergs FF. Utredningen initierades med anledning av uppgifter som publicerades i Sportbladet måndagen den 18 maj 2020.

SvFF:s utredning ger inte stöd för att det skett någon manipulation av fotbollsmatcher i Åtvidabergs FF och det finns därför inte skäl att nu gå vidare med fortsatta utredningsåtgärder, vare sig mot föreningen eller mot någon individ som verkar eller har verkat i föreningen.”

Martin Siggesjö säger:

– Det är klart att det är en stor lättnad, även om vi rent föreningsmässigt känt oss ganska lugna hela tiden. Däremot kan vi ju inte veta om någon enskild individ varit inblandad. Men nu har vi blivit rejält synade. Det går inte att komma längre när det gäller misstankar om matchfixning i Sverige.

Det har varit några turbulenta veckor för Åtvidabergs FF, som numera återfinns i division 2, efter Aftonbladets uppgifter om misstankar om matchfixning i och runt klassikerklubben. Externa investerare påstås även ha påverkat värvningar och laguttagningar. Tunga anklagelser från bland annat förre tränaren Tor-Arne Fredheim som sårat föreningen.

Martin Siggesjö hymlar inte om det, men säger också:

– Det förstår alla att det varit negativt för oss. Det är många som hört av sig och många som varit oroliga. Men nu är vi friade, ser framåt, hoppas kunna lägga det bakom oss och jobba för klubbens bästa. Vi har från början sagt att vi vill rentvå föreningen och göra allt för att få det ur världen.

Klubben skriver också på sin hemsida: ”Vi beklagar och känner stor sympati med de samarbetspartners, spelare och ledare som blivit utpekade och anklagade.”

Fotbollförbundet har haft en dialog med polisen, men utredningarna har gjorts oberoende av varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!