Göteborg chanslöst i Champions League

Göteborg är utslaget ur Champions League. Det svenska mästarlaget var aldrig ens nära en skräll mot Manchester City, utan föll tungt med 0–3 i returen av 16-delsfinalen. –Över två matcher är de bättre, inget snack om det, säger tränaren Mats Gren.

Förlust i förra veckan, förlust igen i returen. Filippa Curmark, här på bild från första matchen mot Manchester City, och hennes lagkamrater i Göteborg FC är utslagna ur Champions League. Arkivbild.

Fotboll2020-12-16 18:00

Göteborg FC fick precis som i fjol en tuff lottning i Champions League-fotbollen.

Precis som i fjol var det också uppförsbacke inför returen på bortaplan. Efter hemmaförlusten med 1–2 i förra veckan var Göteborg pressat att göra minst två mål på bortaplan i Manchester.

Till skillnad från på Valhalla IP i förra veckan var Manchester City dock betydligt bättre med redan från start.

Det engelska storlaget spelade kontrollerat och hade inga större problem att stoppa Göteborgs anfallsspel.

– Jag tycker ändå att vi jobbade oss in i matchen i första halvlek kunde hålla emot ganska bra tills de gjorde 2–0 och 3–0, säger GFC-tränaren Mats Gren i telefon från Manchester.

– Vi skapade inte mycket framåt, men det såg ändå okej ut. Men vi möter ett bra lag, så tittar man över två matcher så är det inte mycket att säga.

Drömmål av Hemp

Förhoppningen enligt Mats Gren var att Göteborg skulle kunna hålla emot, kontra in ett mål och sedan satsa allt framåt mot slutet av matchen.

I stället tog City ledningen i slutet av den första halvleken.

Lauren Hemp, en av lagets bästa spelare i fjol, har dragits med en lårskada större delen av hösten och fick stå över resan till Göteborg i förra veckan.

Men i returen var den engelska anfallstalangen med från start. Och med några minuter kvar till pausvilan klippte 20-åringen till från distans, ett långskott i bortre krysset som Göteborgsmålvakten Jennifer Falk var chanslös att nå.

Det gjorde uppförsbacken ännu brantare för det svenska mästarlaget.

Göteborg, som har tappat en rad tunga namn i backlinjen sedan SM-guldet, inledde till skillnad från i förra veckan med en fyrbackslinje direkt.

Det gav ett stabilare försvarsspel, men till slut klarade Göteborgsspelarna inte att hänga med när City kom i anfall efter anfall.

Stanway tvåmålsskytt

Jennifer Falk höll visserligen laget kvar i matchen med flera vassa räddningar i inledningen av den andra halvleken. Men när inbytta Georgia Stanway, som gjorde ett av målen även i Göteborg, fick komma helt fri två gånger på några minuter stod det plötsligt 3–0 med bara 20 minuter kvar att spela.

Precis som i fjol, då laget fick respass mot Bayern München, tog det därmed stopp redan i 16-delsfinalen för Göteborg FC.

– Vi har fått tuffa lottningar, inget snack om det. Det har varit bra lag, med en massa landslagsspelare. Men det har vi också, säger Mats Gren.

– Vi tar alltid med oss något av matcherna och det ska vi göra till nästa års europeiska matcher också.

Göteborg är i och med SM-guldet redan klart för Champions League även nästa säsong, då gruppspel införs även på damsidan.