Göteborg FC nådde äntligen ett av klubbens stora mål, ett SM-guld.
Men bara ett par veckor senare, efter lagets Champions League-förlust mot Manchester City den 17 december, fattade styrelsen beslutet att lägga ner elitverksamheten.
Mästarklubben drar sig därmed ur damallsvenskan, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.
– 2003 fick vi ett uppdrag av Göran Johansson och Frank Andersson, eller du kan säga politiken i Göteborg, om att starta en satsning på damfotboll i Göteborg – och att det skulle bedrivas som de stora herrklubbarna i staden, säger Peter Bronsman, klubbens ordförande och vd för bryggeriet som sponsrar laget, till GP.
– 17 år senare har samtliga lag startat damlag i Göteborg. Vi har gjort vad vi lovade.
"Kom som en chock"
Spelarna informerades vid ett telefonmöte på tisdagsmorgonen.
– Vi är chockade och ledsna så klart. Förvirrade. Tajmningen känns väldigt märklig. Vi tog ju precis SM-guld, säger mammalediga mittfältaren Elin Rubensson.
– Vi kommer väl att få hjälp på ett eller annat sätt nu. Det är klart att man börjar fundera över sin framtid, men det är en chock som måste lägga sig först.
Mittfältskollegan Julia Zigiotti Olme är inne på samma spår.
– Det känns jättekonstigt att vi precis vunnit SM-guld och nästa år finns det inget lag, säger hon till GP.
Lämnar över taktpinnen
Enligt Peter Bronsman är det dock dags för de stora herrklubbarna i staden – det vill säga IFK Göteborg, Häcken, Gais och Örgryte – att ta över taktpinnen även på damsidan. Precis som europeiska storklubbar som exempelvis Lyon, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Bayern München och Paris Saint-Germain redan gjort.
Bland annat krävs en större ekonomi i ryggen för att kunna klara den internationella konkurrensen på damsidan. Det blev tydligt bland annat i 16-delsfinalen i Champions League i mitten av december, där GFC föll tungt mot Manchester City med totalt 1–5.
– När man ser förutsättningarna som Manchester City och Bayern München öppnar upp för damerna, då kan vi inte längre konkurrera på samma villkor. Det kan vi inte ställa upp på, säger Peter Bronsman till TT.
– Vi har inte ekonomin att bygga en egen träningsanläggning, de pengarna finns inte. Vi har inte ekonomiska problem i dag, absolut inte. Men vi kommer aldrig att kunna ge de förutsättningarna som våra spelare är förtjänta av enkom som ett damlag.
TT: Men ingen av de andra Göteborgsklubbarna har ett damlag på den här nivån än. Borde ni inte ha väntat lite med ert beslut?
– Om vi skulle fortsätta att ligga på den här nivån kommer vi att bromsa utvecklingen i Göteborg. Nu ger vi dem verkligen chansen att visa att de menar allvar, i stället för att fördröja det genom att slåss om samma spelare, säger Bronsman.
– Det är kortsiktigt tråkigt, men på lång sikt är det ett jättebra beslut för damfotbollen i Göteborg. Nu får de andra klubbarna möjligheten utan att någon står i vägen.
Oklart kring CL
Som svenskt mästarlag var Göteborg direktkvalificerat till åttondelsfinal av nästa säsongs Champions League. Vad som händer med den svenska topplatsen är ännu inte klart.
– Där håller jag på och kollar regelverket hos Uefa (Europeiska fotbollsförbundet). Eventuellt måste jag höra av mig och ställa frågan till dem, jag får återkomma i frågan, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Anna Lögdberg till Aftonbladet.
Tvåan Rosengård och trean Kristianstad är kvalificerat till åttondel- respektive 16-delsfinal i CL säsongen 2021–2022. Linköping slutade fyra, utanför Europaplatserna.