Göteborg FC lägger ner: "Chockade och ledsna"

Göteborg vann SM-guld i höstas och spelade Champions League i december. Nu läggs elitverksamheten ner. –Vi är bara chockade och ledsna, säger landslagsmittfältaren Elin Rubensson till TT.

Svenska mästarna Göteborg FC lägger ned elitverksamheten. Arkivbild.

Svenska mästarna Göteborg FC lägger ned elitverksamheten. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2020-12-29 11:20

Göteborg FC nådde äntligen ett av klubbens stora mål, ett SM-guld.

Men bara ett par veckor senare, efter lagets Champions League-förlust mot Manchester City den 17 december, fattade styrelsen beslutet att lägga ner elitverksamheten.

Mästarklubben drar sig därmed ur damallsvenskan, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

– 2003 fick vi ett uppdrag av Göran Johansson och Frank Andersson, eller du kan säga politiken i Göteborg, om att starta en satsning på damfotboll i Göteborg – och att det skulle bedrivas som de stora herrklubbarna i staden, säger Peter Bronsman, klubbens ordförande och vd för bryggeriet som sponsrar laget, till GP.

– 17 år senare har samtliga lag startat damlag i Göteborg. Vi har gjort vad vi lovade.

"Kom som en chock"

Spelarna informerades vid ett telefonmöte på tisdagsmorgonen.

– Vi är chockade och ledsna så klart. Förvirrade. Tajmningen känns väldigt märklig. Vi tog ju precis SM-guld, säger mammalediga mittfältaren Elin Rubensson.

– Vi kommer väl att få hjälp på ett eller annat sätt nu. Det är klart att man börjar fundera över sin framtid, men det är en chock som måste lägga sig först.

Mittfältskollegan Julia Zigiotti Olme är inne på samma spår.

– Det känns jättekonstigt att vi precis vunnit SM-guld och nästa år finns det inget lag, säger hon till GP.

Lämnar över taktpinnen

Enligt Peter Bronsman är det dock dags för de stora herrklubbarna i staden – det vill säga IFK Göteborg, Häcken, Gais och Örgryte – att ta över taktpinnen även på damsidan. Precis som europeiska storklubbar som exempelvis Lyon, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Bayern München och Paris Saint-Germain redan gjort.

Bland annat krävs en större ekonomi i ryggen för att kunna klara den internationella konkurrensen på damsidan. Det blev tydligt bland annat i 16-delsfinalen i Champions League i mitten av december, där GFC föll tungt mot Manchester City med totalt 1–5.

– När man ser förutsättningarna som Manchester City och Bayern München öppnar upp för damerna, då kan vi inte längre konkurrera på samma villkor. Det kan vi inte ställa upp på, säger Peter Bronsman till TT.

– Vi har inte ekonomin att bygga en egen träningsanläggning, de pengarna finns inte. Vi har inte ekonomiska problem i dag, absolut inte. Men vi kommer aldrig att kunna ge de förutsättningarna som våra spelare är förtjänta av enkom som ett damlag.

TT: Men ingen av de andra Göteborgsklubbarna har ett damlag på den här nivån än. Borde ni inte ha väntat lite med ert beslut?

– Om vi skulle fortsätta att ligga på den här nivån kommer vi att bromsa utvecklingen i Göteborg. Nu ger vi dem verkligen chansen att visa att de menar allvar, i stället för att fördröja det genom att slåss om samma spelare, säger Bronsman.

– Det är kortsiktigt tråkigt, men på lång sikt är det ett jättebra beslut för damfotbollen i Göteborg. Nu får de andra klubbarna möjligheten utan att någon står i vägen.

Oklart kring CL

Som svenskt mästarlag skulle Göteborg ha fått chansen att kvala in till Champions Leagues gruppspel säsongen 2021–2022. Vad som händer med lagets plats, i det andra och avslutande kvalsteget, är ännu inte klart.

– Där håller jag på och kollar regelverket hos Uefa (Europeiska fotbollsförbundet). Eventuellt måste jag höra av mig och ställa frågan till dem, jag får återkomma i frågan, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Anna Lögdberg till Aftonbladet.

Damallsvenska tvåan Rosengård och trean Kristianstad var övriga svenska lag att kvalificera sig till kvalet till Champions League nästa säsong, som då spelas i ett nytt gruppspelsformat. Fyran Linköping var det lag som slutade näst utanför Europaplatserna.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig information kring upplägget i Champions League säsongen 2021–2022.

Fakta: Göteborg FC

Göteborgs FC har en lång fotbollshistoria.

Klubben bildades 1970, då som Landvetter IF. 1996 gjorde laget sin första säsong i högsta serien, och slutade då åtta.

Fem år senare, 2001, kom en 17-årig Lotta Schelin till klubben. Hon stannade i klubben fram till 2008 och vann damallsvenska skytteligan 2006 och 2007.

2004 flyttade laget till Göteborg, och bytte namn till Kopparbergs/Göteborg FC. Samma år värvades den amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Två år därpå flyttade laget permanent in på Valhalla IP i Göteborg.

2011 tog laget sin första titel när man vann svenska cupen. Året efter vann man cupen igen, och tog sig till kvartsfinal i Champions League, där man föll mot Arsenal.

2019 utmanade man på allvar Rosengård om det allsvenska guldet, men föll på målsnöret.

I år tog man sitt första SM-guld med Mats Gren som huvudtränade tillsammans med Jörgen Ericson. Man säkrade guldet i den näst sista omgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!