Göteborg nollat igen: "Vi gör det mesta bra"

FK Göteborg har haft förtvivlat svårt att skapa målchanser i årets allsvenska. På Örjans Vall gjorde man det. Men då stod stolparna i vägen. Matchen slutade mållös, 0–0. –Vi gör det mesta bra. Jag är nöjd med prestationen, men vi saknar ett mål, säger Jens Askou.

Några mål blev det inte på Örjans Vall.

Fotboll2023-07-02 17:14

Det var ett tätt Halmstad BK som på söndagseftermiddagen tog emot ett krisande IFK Göteborg. De senaste sex matcherna hade hemmalaget, trots att man mött topplag som Malmö och Hammarby, endast släppt in tre mål.

Nu var frågan om man kunde fortsätta hålla tätt och på så vis förlänga gästernas mardrömsvår till att också inkludera inledningen av juli månad.

Göteborg hade under det allsvenska uppehållet i en träningsmatch besegrat serieledande Malmö FF, och nu hoppades nye tränaren Jens Askou att hans mannar kunde ta med sig den positiva känslan in i matchen.

Men det var hemmalaget som kom till den första farligheten, 20 minuter in i matchen, när Phil Ofosu-Ayeh tog sig förbi på sin högerkant och sökte Viktor Granath med ett inspel. Men Granath, som gjort tre mål på sina fyra senaste allsvenska matcher, fick dock inte träff.

Allsvenska nykomlingen Halmstads målvakt, Malkolm Nilsson Säfqvist, är den i serien som gjort flest räddningar så långt. När han grimaserade illa och tog sig för benet drygt 25 minuter in i matchen höll hela Örjans vall för andan.

Men Nilsson Säfqvist kunde spela vidare.

Talangen nära avgörande

För gästernas del så hade bottenkonkurrenten AIK på lördagen besegrat Brommapojkarna och för att lämna nästjumboplatsen var blåvitt därmed piskat att vinna.

Deras bästa chans den första halvleken kom efter 40 minuter då Sebastian Hausner i öppet läge sköt utanför.

Men att första halvlek slutade mållös var kanske inte jätteöverraskande. Det var ju trots allt en match mellan de två lag i allsvenskan som kommer till minst avslut.

I andra halvlek växlade IFK Göteborg upp tempot och när Elias Hagens fina vänsterslägga träffade först den ena och sedan den andra stolen kändes det minst sagt nära.

Talangen Lucas Kåhed byttes in för trotjänaren Sebastian Eriksson och lät inte vänta med att presentera sig. En snurrfint och ett stolpskott kunde resulterat i ett drömmål för en kille som jobbat hårt för sin ”riktiga allsvenska debut”.

– Jag fick två minuter mot Sirius så man får säga att det var min riktiga debut. Jättekul och något jag jobbat för länge.

TT: Han du tänkta något innan ditt skott träffade stolpen?

– Det är klart att det hade varit kul om den gått in, för det hade betytt att vi vunnit. Men nu gjorde den inte det och det är väl lite typiskt för den form vi är i just nu.

"Har varit tufft"

Nära matchhjältestatus och genombrott för en kille som provtränat med Bayern München och målats upp som en av landets största talanger.

– Det har varit tufft och många skador de senaste tre åren. Nu känns kroppen bra. Bättre än någonsin.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid fick Suleiman Abdullahi ett gyllene läge, men Malkolm Nilsson Säfqvist parerade återigen. Det innebar att IFK Göteborg för åttonde gången i år lämnade en allsvensk match utan att ha gjort mål, och att man som konsekvens är kvar som nästjumbo.

Positiv var dock recensionen från motståndarnas tränare Magnus Haglund.

– Blåvitt var väldigt bra organiserade och kom ut till den här matchen som ett förbättrat lag gentemot hur det sett ut tidigare. Jens har gjort ett bra jobb med laget så långt och jag tror det kommer bli ännu bättre. Vi är glada att vi lyckades hålla nollan och fick fylla på kontot med en poäng.