Göteborg vann stort – "Lektion i effektivitet"

IFK Göteborg chockade normalt hemmastarka Mjällby genom att göra tre mål innan 35 minuter hunnit spelas. Efter den starten blev den vanligtvis tuffa bortaresan till Hällevik inte längre någon match för Blåvitt som vann med 4–1.

Johan Bångsbo, till vänster, gjorde sitt första allsvenska mål när Göteborg besegrade Mjällby.

Fotboll2022-09-05 21:12

– Ett bra bortaresultat, i synnerhet här på Strandvallen, säger Göteborgs tränare Mikael Stahre.

Redan i den 12:e spelminuten tog Göteborg kommandot i matchen. Mjällby slarvade på egen planhalva, gästerna ställde om blixtsnabbt och bollen nådde så småningom fram till Gustaf Norlin som placerade in IFK:s ledningsmål i ett närmast öppet Mjällbymål.

En stund senare uppträdde Mjällby åter nonchalant på egen planhalva, vilket inte gästerna missade att ta tillvara. En hörna från Oscar Wendt damp till slut ner hos unge mittbacken Johan Bångsbo som drog till på volley och fick drömträff. 19-åringens första allsvenska mål betydde 2–0 till Göteborg.

– Jag har inte sett det själv, men de andra sa att det var fint, säger Bångsbo.

Firade med pizza

TT: Vilken sorts pizza firar du med?

– Det är nog kebab, som vanligt, säger Johan Bångsbo med en oöppnad pizzakartong i handen.

Knappt tre minuter senare ringde det igen. Emil Salomonsson tajmade ett inspel perfekt och skarvade in Göteborgs tredje mål för aftonen.

– Vi fick bra utdelning, säger Bångsbo.

– En lektion i effektivitet från Göteborg, säger Mjällbys tränare Andreas Brännström.

I paus gjorde Brännström ett par byten i syfte att tillföra ny energi till sitt lag. Mjällby tillbringade en del tid på Göteborgs planhalva, men gästernas kompakta försvarsspel kring det egna målet släckte effektivt hemmalagets drömmar om att blanda sig i poängkampen.

– Vi försöker ge det en chans, men det är aldrig nära, säger Andreas Brännström.

Norlin tvåmålsskytt

Mjällbys offensiva ambitioner medförde förstås även att Göteborg bjöds lägen till att kontra. I den 73:e minuten serverades Gustaf Norlin ännu en gång öppet mål och var åter säkerheten själv när han ökade på till 4–0.

– Vi är extremt effektiva i denna match, målen kommer på löpande band, säger Mikael Stahre.

Segern betydde att Göteborg klättrade upp till femte plats i den allsvenska tabellen.

– Vi är med i toppen, mycket kan hända, säger Johan Bångsbo.

Noterbart är att David Löfquist hoppade in i andra halvlek och passerade målvaktslegendaren Mattias Asper som Mjällbys meste allsvenske spelare genom alla tider.