Gothia Cup-äventyret är över: "Ett minne för resten av livet"

Gothia Cup-äventyret är över, i alla fall på planen. Vimmerby IF:s P16-lag förlorade stort i första slutspelsmatchen. "Jag tror det var nyttigt för grabbarna", säger ledaren Daniel Abenius efter förlust med 9–0 mot isländska HK.

Vimmerby IF:s P16-lag har åkt ur Gothia Cup efter en storförlust mot isländska HK.

Vimmerby IF:s P16-lag har åkt ur Gothia Cup efter en storförlust mot isländska HK.

Foto: Annabia Nilsson/Magnus Strömsten/Privat

Fotboll2024-07-18 12:29

"Det här är slutet på resan och början på en ny...". Tonerna från Lasse Winnerbäcks "För Dig" kanske inte var den första låten som sattes på i Vimmerbygrabbarnas högtalare efter det tunga uttåget ur Gothia Cup. Men textraden är ganska passande likväl.

Det var lite av sista resan med gänget som VIF-P16 hade gett sig ut på.

Och det började som bekant så bra med avancemang från gruppen till A-slutspelet. Motståndet i 1/64-finalen, HK från Island, visade sig dock vara en för tuff utmaning – och VIF förlorade med hela 9–0.

– Efter vårt gruppavancemang var känslan lite att vi var bäst i gruppen, även om vi bara kom tvåa. Jag tror grabbarna hade en känsla av att det skulle bli en lätt match, eftersom HK också var en grupptvåa. Men vi var inte på tå, hade dålig rörelse och var ständigt några meter ifrån dem. De får en straff och tar ledningen och sen efter 2–0 slutar vi spela. Vi hade inte kraften eller viljan, och mycket satt mentalt, säger ledaren Daniel Abenius till Sporten.

undefined
Vimmerby IF-grabbarna har fått ett minne för livet. Nu väntar en höstsäsong där de kommer tampas om seriesegern.

Med bättre inställning hade ni kunnat fått till ett jämnare resultat?

– Vi hade nog kunnat matcha dem i alla fall. Det var inte så att de stack ut särskilt mycket på individuell nivå. Det var mer som kollektiv vi inte hängde med. Jag tror det var nyttigt för grabbarna att få ett tufft motstånd i A-slutspelet snarare än att hamna i en svårare grupp, åka ut och sen gå längre i ett B-slutspel. Det kan få grabbarna att inse att om man ska upp på en högre nivå krävs en bättre fysik, vilket är ett resultat av hård träning.

Vad händer nu, stannar ni kvar i Göteborg eller beger ni er hemåt?

– Vi stannar tills imorgon (fredag). Nu ska vi chilla och käka lunch tillsammans, därefter kolla några slutspelsmatcher på Heden och sen väntar Liseberg till kvällen. Jag tycker det är fantastiskt att grabbarna får uppleva det här tillsammans, det är faktiskt få förunnat. Jag är glad att vi väntade tills de blev 16 för att åka. Nu är de stora nog för att ta eget ansvar och de kommer minnas detta för resten av livet.

undefined
Daniel Abenius tror det var en nyttig läxa för spelarna att få möta ett såpass bra motstånd i A-slutspelet.

I höst kommer laget inte vara helt intakt. Ville Abenius, Daniels son, och hans lagkamrater Edwin Holm och Adam Elebring lämnar Vimmerby för studier på idrottsgymnasium.

– Av de som blir kvar ser jag ingen som kommer sluta med sin fotboll än. Nu har vi en viktig höst framför oss där vi slåss om seriesegern, vilket jag tror alla vill uppnå. Jag och Pelle (Åhlander) har haft killarna sen de var sex år gamla. Det är lite av ett sista äventyr med gänget, men vi har många duktiga fotbollsspelare som jag tror kommer kunna spela väldigt länge till och på bra nivå.

– Det skulle inte förvåna mig om flera av dem får testa på att träna och spela med A-laget redan till nästa säsong. Kvaliteten finns och det är en härlig grupp att förfoga över.

undefined
Ville Abenius är en av spelarna som kommer lämna Vimmerby IF för studier och idrottande på annan ort.

Pelle Åhlander kommer sluta som ledare för gänget till hösten, hur blir det för dig?

– Jag kommer såklart vara med hösten ut. Sen kommer jag behöva åka till Växjö med jämna mellanrum för att stötta Ville i hans satsning. Jag har också en dotter på 13 år, Allie, och i deras lag kanske jag kliver in och hjälper till. Vi får se vad som händer, men det kommer inte vara lätt att släppa taget om den här gruppen när den dagen kommer, säger Daniel Abenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!