Granqvist avtackades på Olympia – 1–1 i derbyt

Andreas Granqvist kom till Helsingborgs IF från Påarp redan som ung tonåring. Men allt har ett slut. Granqvist, 36, kämpade med känslorna när han avtackades som spelare inför derbyt mot Trelleborg.

Andreas Granqvist avslutade sin långa och framgångsrika spelarkarriär i somras. I kväll avtackades han på Olympia. Arkivbild.

Andreas Granqvist avslutade sin långa och framgångsrika spelarkarriär i somras. I kväll avtackades han på Olympia. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2021-09-14 20:59

Samtliga spelare i Helsingborg bar en vit överdragströja med nummer fyra på ryggen när de gick in på planen. Sist in på Olympia kom Granqvist, med sin röda matchtröja med numret han bar.

Granqvist hyllades med stående ovationer. Mittbacken tackade med applåder, påtagligt rörd.

Hela folkets "Granen"

Granqvist blev "Granen" med svenska folket under VM-sommaren 2018. Då fanns även bravaden på San Siro i färskt minne, novemberkvällen 2017 när landslaget slog ut Italien i playoff efter en heroisk försvarsinsats i Milano. Landslagskaptenen ledde styrkan.

Förbundskaptenen Janne Andersson kunde inte hålla tårarna tillbaka när han dagen efter hyllade sin lagkapten.

– Han personifierar det vi står för. Och han är en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare, hans fighting spirit och så är han bra med bollen, det tänker man inte alltid på. Men han är också en väldigt bra människa.

In i det sista höll Andersson fast vid sin mittback, så till den grad att Granqvist fick plats i EM-truppen. Andersson grundade uttagningen med att Granqvists ledaregenskaper var av stor vikt.

Granqvist deltog i träningarna, men var inte i närheten av att få spela.

"Svårt beslut"

Plågad av upprepade skador och en kropp som kastat sig in i lite för många närkamper för att må bra, gick han några veckor efter EM-slutspelet ut med att karriären nått sitt slut.

– Det är klart att det var speciellt att ta emot publikens jubel. Det var ett svårt beslut att sluta, man vill hjälpa grabbarna att ta oss tillbaka till allsvenskan, men jag känner att det var rätt mot mig själv och mot laget.

– Man vill alltid sluta på sina egna villkor, men jag har haft ett skadehelvete i två års tid, säger han till Discovery plus.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad fick Granqvist frågan hur han vill bli ihågkommen.

– Som en spelare som alltid gav allt för laget och klubben.

Han säger att han vänjer sig långsamt vid att inte träna kollektivt, att i stället studera sina tidigare lagkompisar – i rollen som sportchef.

– Ibland vill jag vara där ute och sparka på bollen, men oftast känner jag mig ganska nöjd med att stå och titta på, säger han.

Sen kvittering

Matchen?

Inhopparen Benjamin Acquah prickade in Helsingborgs ledningsmål med en kvart kvar.

Seger fick det inte bli. Mattias Håkansson kvitterade i näst sista minuten.

Med tio matcher kvar av superettan toppar Helsingborg tabellen på 36 poäng men enbart i kraft av bättre målskillnad än Värnamo och Trelleborg. Värnamo har dessutom en match mindre spelad.

Fakta: Andreas Granqvist

Född: 16 april 1985.

Familj: Hustrun Sofie samt döttrarna Nova och Mika.

Moderklubb: Påarp.

Klubbar: Helsingborgs IF 1999–2007, Wigan 2007–2008, Helsingborgs IF 2008 (lån), Groningen 2008–2011, Genoa 2011–2013, Krasnodar 2013–2018, Helsingborgs IF 2018–2021.

A-landskamper/mål: 88/9.

Mästerskap: VM 2018, EM 2008, 2012, 2016, 2021.

Övrigt: Vinnare av guldbollen 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!