Guide: Det du behöver veta inför SM-guldstriderna

På söndag kan både BK Häcken och Elfsborg bli svenska mästare i fotboll. Här är det du behöver veta inför helgens rysare i damallsvenskan och allsvenskan.

Rosa Kafaji och Häcken kan säkra guldet i Stockholm. Arkivbild.

Rosa Kafaji och Häcken kan säkra guldet i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-11-03 14:17

+ Guldfirande för Häcken i Stockholm?

Med två omgångar kvar av damallsvenskan är tre lag med i guldstriden. BK Häcken har bästa utgångsläget. Seger i seriefinalen borta mot Hammarby på söndag innebär att det är klart.

Men det lär inte bli enkelt. "Bajen" är starka hemma och dessutom går man mot nytt publikrekord. Klubbens vice vd Markus Nilsson tror att rekordet från 2021 (18 537) kan ryka. Matchen flyttades till Tele2 just på grund av det stora intresset.

Om Hammarby vinner så avgörs allt i sista omgången om en vecka och då har även Linköping chansen (förutsatt att Linköping besegrar Kalmar i helgens omgång).

+ Guldfest för Elfsborg i Borås?

Herrarnas SM-guld hamnar i Borås eller Malmö, det står klart med två omgångar kvar. När formstarka Elfsborg, med fem raka segrar, tar emot bottenlaget Degerfors i den näst sista omgången kan det handla om en guldmatch.

När matchen i Borås startar vid 17.30 har guldjagande Malmö FF precis spelat klart borta mot den regerande mästaren Häcken på Hisingen. Skåningarna är pressade att vinna för att ha fortsatt realistisk chans på SM-guldet. Något som är lättare sagt än gjort då Häcken inte har förlorat på hemmaplan i allsvenskan sedan den tredje omgången (1–3 mot Kalmar FF). Tappar MFF poäng och Elfsborg vinner tar Boråslaget SM-guld. Om MFF vinner och Elfsborg tappar poäng är fördelen i stället Malmös inför slutomgången i och med att MFF har bättre målskillnad och dessutom hemmaplan i seriefinalen slutomgången den 12 november.

Skulle både Elfsborg och Malmö vinna sina matcher så väntar en ren guldmatch i den sista omgången i Skåne. Det skiljer två poäng mellan toppkonkurrenterna.

+ Täta bottenstrider

Dramatiskt är det också i botten av herrarnas allsvenska där hela fyra lag slåss för överlevnad. Det handlar om Degerfors, Brommapojkarna, AIK och IFK Göteborg. Förstnämnda laget har förvisso en minimal chans att få stanna kvar i allsvenskan, men chansen finns.

BP möter Mjällby på bortaplan och måste åtminstone undvika förlust, helst av allt vinna. Skulle de göra det blir pressen på IFK Göteborg och AIK hårdare. De klassiska storklubbarna möter varandra under måndagskvällen i en match som på ett sätt påminner om guldavgörandet 2009.

I damallsvenskan står det redan klart att jumbon IFK Kalmar åker ur. IK Uppsala (16 poäng), BP (17 poäng) och Kif Örebro (21 poäng) riskerar alla att degraderas direkt och även Växjö (23 poäng) är iblandat i bottenstriden med risk för att hamna på kvalplats med två omgångar kvar. En nyckelmatch i kampen om nytt damallsvenskt kontrakt spelas redan i kväll, fredag, då Uppsala tar emot Kif Örebro.

Elfsborgs Niklas Hult (till vänster) och Elfsborgs Alexander Bernhardsson måljublar. På söndag kan Boråslaget bli svenska mästare. Arkivbild.
Elfsborgs Niklas Hult (till vänster) och Elfsborgs Alexander Bernhardsson måljublar. På söndag kan Boråslaget bli svenska mästare. Arkivbild.
Fakta: SM-guldstriderna och kommande matcher

Damallsvenskan:

1) Häcken, 56 poäng, +40 i målskillnad

Kvar att möta: Hammarby (borta, söndag), Piteå (hemma, 11 november)

2) Hammarby, 53 p, +41

Häcken (h, söndag), Norrköping (b, 11/11)

3) Linköping 52 poäng, +32

Kalmar (b, söndag), Kristianstad (h, 11/11)

.

Allsvenskan:

1) Elfsborg, 63 p, +34

Degerfors (h, söndag), Malmö FF (b, 12/11).

2) Malmö FF, 61 p, +36

Häcken (b, söndag), Elfsborg (h, 12/11)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!