Guide: Så kan svensklagen nå miljonerna i Europa

Häcken måste ta sig förbi hela fyra kvalomgångar för att nå gruppspelet och miljonregnet i Champions League. I Conference League har Djurgården bäst utgångsläge av svensklagen. Här är allt du behöver veta inför kvalet till Europaturneringarna.

Kan skyttekungen Lars Olden Larsen skjuta Häcken till gruppspelet – och miljonregnet – i Champions League?

Kan skyttekungen Lars Olden Larsen skjuta Häcken till gruppspelet – och miljonregnet – i Champions League?

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-06-19 11:12

+ Lottningen

På tisdagen lottas den första kvalomgången till herrarnas Champions League (CL) och där får fjolårets mästarlag Häcken sin motståndare. Djurgården, Hammarby och Kalmar kvalar till Europa Conference League (ECL). Trion går samtliga in i kvalomgång två som lottas på onsdag. Inget svenskt lag kvalar till Europa League (EL) – Häcken kan hamna där som en livlina vid ett misslyckat CL-kval.

+ Champions League

Häcken är oseedat i lottningen av den första CL-kvalomgången. Hisingslaget är en del av det så kallade mästarspåret och det krävs seger i fyra kvalomgångar – dubbelmöten – för att nå CL-gruppspel. Tuffa lotter för Häcken i första steget är Ferencvaros (Ungern), Ludogorets (Bulgarien), Qarabag (Azerbajdzjan) och Maccabi Haifa (Israel). Drömlotter vore exempelvis The New Saints (Wales) eller Olimpija Ljubljana (Slovenien).

+ Häckens livlinor

Detta gäller om Häcken åker ut i de olika kvalstegen:

CL-kvalomgång 1: Flyttas över till andra kvalomgången i ECL – måste vinna tre dubbelmöten för att nå gruppspel i den turneringen.

CL-kvalomgång 2: Flyttas över till Europa League-kval. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till ECL. Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.

CL-kvalomgång 3: Playoff till EL-gruppspel. Förlust där och ECL-gruppspel är säkrat – vid seger klart för EL-gruppspel.

CL-playoff: Klart för EL-gruppspel.

+ Europa Conference League

För de tre övriga svenska Europaklubbarna väntar kvalspel till Europa Conference League. Här finns ingen livlina. Vid förlust i ett kvalsteg är det slutspelat i Europa.

Djurgården är seedat i lottningen medan Hammarby och Kalmar är oseedade. Tack vare förra säsongens framfart då Djurgården nådde åttondelsfinal i ECL är Stockholmsklubben seedat även i lottningen av det tredje kvalsteget.

Hela 90 klubbar kvalar till ECL och Djurgården kommer att vara favorit mot många av de klubbar de kan ställas mot på den oseedade planhalvan i kvalrundan. Tuffa lotter skulle Århus (Danmark) och Luzern (Schweiz) vara.

För Hammarby och Kalmar finns det en rad nitlotter bland de 44 potentiella motståndarna (kan inte lottas mot Djurgården). Exempelvis Club Brygge (Belgien), som spelade åttondelsfinal i Champions League i våras, och Fenerbahce (Turkiet), som nådde EL-åttondelsfinal 2023. Även Bodø/Glimt (Norge), Lech Poznan (Polen), Besiktas (Turkiet), Midtjylland (Danmark) och Viktoria Plzen (Tjeckien) bör svenskklubbarna undvika.

+ Pengarna

De riktigt stora pengarna finns i CL. Miljonbelopp betalas ut för varje steg Häcken tar i kvalet och skulle laget gå hela vägen till gruppspel kommer klubbkassan att fyllas – och det ordentligt. Förra säsongen fick alla lagen som deltog i CL-gruppspelet svindlande 158 miljoner kronor av Uefa. Dessutom betalas det ut bonusar för segrar och oavgjorda resultat i gruppspelet.

I Conference League är beloppen inte fullt lika stora, men likväl lukrativa för de svenska klubbarna. Djurgårdens succé förra säsongen gav klubben omkring 78 miljoner kronor från Uefa. Deltagande i gruppspelet gav förra året ett garantibelopp på cirka 30 miljoner kronor och precis som i CL ger segrar och oavgjorda resultat bonusar.

+ Viktiga datum

20 juni: Lottning första kvalomgången för Champions League (CL) och Europa Conference League (ECL).

21 juni: Lottning andra kvalomgången för CL och ECL.

11–12 juli: Första CL-kvalomgången, första matchen.

13 juli: Första ECL-kvalomgången, första matchen.

18–19 juli: Första CL-kvalomgången, returmöte.

20 juli: Första ECL-kvalomgången, returmöte.

24 juli: Lottning tredje kvalomgången för CL, Europa League (EL) och ECL.

25–26 juli: Andra CL-kvalomgången, första matchen.

27 juli: Andra ECL-kvalomgången, första matchen.

1–2 augusti: Andra CL-kvalomgången, returmöte.

3 augusti: Andra ECL-kvalomgången, returmöte.

7 augusti: Lottning playoffomgång (sista kvalsteget) för CL, EL och ECL.

8–9 augusti: Tredje CL-kvalomgången, första matchen.

10 augusti: Tredje EL- och ECL-kvalomgången, första matchen.

15 augusti: Tredje CL-kvalomgången, returmöte.

17 augusti: Tredje EL- och ECL-kvalomgången, returmöte.

22–23 augusti: CL-playoff, första matchen.

24 augusti: EL- och ECL-playoff, första matchen.

29-30 augusti: CL-playoff, returmöte.

31 augusti: EL- och ECL-playoff, returmöte.

31 augusti: Lottning CL-gruppspel.

1 september: Lottning EL- och ECL-gruppspel.

Djurgårdens lagkapten jublar efter en seger i Conference League förra säsongen. Arkivbild.
Djurgårdens lagkapten jublar efter en seger i Conference League förra säsongen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!