Guide: Transferfönstret 2023

Den internationella fotbollens transferfönster öppnar på nyårsdagen. Här är sex spelare som kan komma att byta klubb.

Svenske landslagsspelaren Anthony Elanga kan byta klubb. Arkivbild.

Svenske landslagsspelaren Anthony Elanga kan byta klubb. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT.

Fotboll2022-12-31 10:01

+ João Félix, 23 år, anfallare

Atlético Madrid värvade den portugisiske anfallaren för hisnande 126 miljoner euro – vilket motsvarar cirka 1,4 miljarder kronor – klubbens dyrast köp någonsin. Sedan dess har det blivit begränsat med speltid och varierande prestationer. Den senaste tiden har han ryktats vara på väg bort från den spanska huvudstaden.

– Relationen mellan honom och tränaren är inte bra. Det mest rimliga är att tänka på hans avsked, även om jag skulle älska att han stannade. Men det är inte hans vilja, sade klubbens vd Miguel Ángel Gil Marín, för ett par veckor sedan, till TVE.

Bland annat uppges Bayern München och Paris Saint-Germain vara intresserade.

+ Sofyan Amrabat, 26 år, defensiv mittfältare

Marockos härförare på mittfältet gjorde storsuccé och ledde landet till semifinal i VM i Qatar – nu ryktas han till flera storklubbar. Bland annat Atlético Madrid, Barcelona och Liverpool. Därtill rapporteras hans italienska klubb Fiorentina vara beredd att förnya hans kontrakt.

– Jag är stolt över att vara kopplad till toppklubbar som Barcelona och Atlético. Men jag är en Fiorentina-spelare, jag respekterar klubben och jag har en fantastisk relation med ordföranden, säger Amrabat till spanska Marca och fortsätter:

– Vi har en bra tränare i Fiorentina också men … ja, jag gillar El Cholos (Diego Simeone, Atlético Madrids tränare) spelstil.

+ Anthony Elanga, 20, yttermittfältare

Den svenske landslagsmannen har inte fått regelbunden speltid i Manchester United under hösten – något han uppges vara missnöjd med. Enligt brittiska medier ska Everton vara sugen på att plocka in svensken. Därtill ska ett flertal icke namngivna klubbar också vara intresserade. Ett lån uppges kunna bli verklighet.

– Förra året kom han in i många matcher, och det har han gjort även i år. Det är normalt att gå ner i minuter, sade Erik ten Hag, Uniteds tränare, tidigare i höstas till Viaplay.

+ Hakim Ziyech, 29 år, yttermittfältare

Chelseas yttermittfältare var även han med och tog Marocko till VM-semifinal. Marockanen var nära att lämna Chelsea redan i somras, men till slut blev 29-åringen kvar i Londonklubben. Efter att ha fått speltid i endast nio matcher under hösten sägs både han och klubben vara öppna för en flytt. Newcastle United rapporteras vara intresserade av Ziyechs tjänster.

– I Chelsea finns det alltid bra spelare som inte är med i startelvan och som måste ha tålamod, säger Chelseas tränare Graham Potter på en presskonferens.

+ Enzo Fernández, 21 år, central mittfältare

Enzo Fernández outtröttliga slit på mittfältet var en stor anledning till att Argentina tog VM-guld 2022. Fernández är en mångsidig spelare med tyngdpunkt på det defensiva. Han har endast spelat en halv säsong i portugisiska Benfica, men ryktas redan vara på väg bort. Bland annat ska storklubbar som Liverpool, Chelsea och Real Madrid vara intresserade.

– Jag vet inget om min framtid eller om mina erbjudanden, det tar min representant hand om, säger 21-åringen enligt Metro.

+ Marcus Thuram, 25 år, anfallare

Anfallaren Marcus Thuram stod för ett fint VM med bland annat två assist. I sommar går Thurams kontrakt ut, vilket innebär att vinterns transferfönster är sista chansen för hans tyska klubb Borussia Mönchengladbach att inte tappa honom gratis.

Italienska Inter har uppgetts vara nära att värva 25-åringen tidigare. Det har även rapporterats att klubben kommer att försöka igen i vinter. Även Newcastle och Arsenal sägs vara intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!