Guldbollen till Emil Forsberg: "Helt magiskt"

Han var bäst i år. Guldbollen 2021 går till Emil Forsberg. –Det känns helt magiskt, man får nypa sig i armen, säger han i TV4:s sändning.

Emil Forsberg får Guldbollen.

Emil Forsberg får Guldbollen.

Foto: POOL / Maxim Thoré / BILDBYRÅN / TT kod 200

Fotboll2021-12-27 22:51

Det är första gången Emil Forsberg får ta emot Guldbollen, Sverige finaste pris på herrsidan.

– Det här priset till mig är förstås ett stort erkännande för att man har haft ett helt fantastiskt år, säger Forsberg.

Han får priset inte minst för sitt dominanta spel under EM i somras där Forsberg gjorde fyra mål på fem matcher på Sveriges väg fram till åttondelsfinalen.

– Personligen var det helt fantastiskt att få vara med en sådan grupp och att få göra fyra mål på fem matcher. Tyvärr räckte det inte så långt, men personligen är det väl ett mästerskapet man aldrig kommer att glömma, säger Forsberg.

Växt som spelare

Forsberg blev tidigare under kvällen korad till årets mittfältare. Det har varit ett bra år, tycker han.

– Man får mer erfarenhet, lär sig mer saker. Det här året har jag varit väldigt lugn och bekväm i min roll både på och utanför planen. Jag har växt både som spelare och ledare.

Forsberg roll och påverkan både i Leipzig och i landslaget har vuxit.

– Jag känner väl att jag har fått höga krav på mig, men att jag har anammat det på ett bra sätt och levererat på plan. Jag har hittat en bra roll och har trott på mig själv och hittat mitt eget spel, även på plan, där jag vet att jag kan vara dominant och även hjälpa mina lagkamrater på bästa sätt, fortsätter han.

Skadad

Men han avslutar året vid sidan av planen. Mittfältaren fick en lårskada i Leipzigs ligamatch mot Bielefeld helgen före jul och blir borta i åtta veckor.

Guldbollen har delats ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare sedan Gunnar Gren fick priset 1946. Priset delas ut av Aftonbladet och Svenska fotbollförbundet.

Efter att Zlatan Ibrahimovic vunnit priset så ofta de senaste åren var det på förhand mer ovisst än på länge vem som skulle ta hem det i år. Flera landslagsstjärnor fanns med i förhandssnacket.

Däribland Alexander Isak, Victor Nilsson Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic.

Fakta: De senaste tio årens pristagare

2012: Zlatan Ibrahimovic, 2013: Zlatan Ibrahimovic, 2014: Zlatan Ibrahimovic, 2015: Zlatan Ibrahimovic, 2016: Zlatan Ibrahimovic, 2017: Andreas Granqvist, 2018: Victor Nilsson Lindelöf, 2019: Victor Nilsson Lindelöf, 2020: Zlatan Ibrahimovic, 2021: Emil Forsberg.


Fakta: Emil Forsberg

Född: 23 oktober 1991 i Sundsvall.

Position: Mittfältare.

Klubb: Leipzig.

Tidigare klubbar: Gif Sundsvall, Malmö FF.

Landskamper/mål: 68/15.

Landslagsdebut: 17 januari 2014 mot Moldavien (2–1).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!